Kaunas ruošiasi tapti skonių sostine: startuoja projektas „Valgomas miestas“!
Rugsėjo 18–21 dienomis Kaunas vėl pulsuos kultūra, menu ir elektronine muzika, nes sugrįžta festivalis „Audra“, šiemet glaudžiai bendradarbiaujantis su Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi. Intensyvi renginių programa jau dėliojama, o organizatoriai kviečia prisijungti prie kai kurių iniciatyvų jau dabar. Balandį Šilainiuose startavęs projektas „Valgomas miestas“ rudenį taps svarbia festivalio dalimi ir siūlo išbandyti bendruomeniškumo receptą – eksperimentinę virtuvę, įtraukiančias diskusijas ir kūrybą netradicinėse miesto erdvėse, laukiant audringos festivalio programos.
Jau septynerius metus platforma „Kultūros dirbtuvė“ skatina smalsumą ir įkvepia bendruomenes veikti – kartu įsileisti daugiau žalumos ir gyvybės į urbanizuotas teritorijas. Pirmieji renginiai įvyko dar 2018 m., kai menininkės ir kultūros aktyvistės Rūta Lukošiūnaitė ir Evelina Šimkutė inicijavo projektą „Šilainių sodai“. Iš pradžių siekęs puoselėti daržininkystės tradicijas miestuose, projektas per kelerius metus išaugo į daugialypę iniciatyvą, vienijančią ne tik gamtos ir sodininkystės entuziastus, bet ir menininkus, architektus bei kultūrines organizacijas.
Tomis pačiomis vertybėmis remiasi ir naujasis tarptautinis „Kultūros dirbtuvės“ projektas „Valgomas miestas“. Pavasarį startavusi programa tęsis iki pat rudens ir pakvies į dar šešis pop-up susitikimus Šilainiuose bei kitose netikėtose miesto vietose. Ši bendruomenę stiprinanti iniciatyva skatins gilintis į urbanistinės maisto gamybos sistemas, kolektyvinės sodininkystės praktikas ir kultūrinius ryšius, susijusius su skoniu, maistu ir ekologija. Tikimasi, kad per šį šešių mėnesių procesą aplink „Valgomo miesto“ temą susiformuos bendruomeninis, smalsių žmonių tinklas – pirmasis žingsnis kuriant ilgalaikę miesto bendruomenę Kaune.
„Po beveik 7 metų darbo jaučiame, kad atradome labai didelę galimybę, kuriai įgyvendinti reikalingi didesni pajėgumai, nei turime dviese. Tikime, kad tie pajėgumai egzistuoja Kaune, o gal ir už jo ribų. Turime koordinates taško, kurį norime pasiekti, bet tikimės, kad bendrakūrėjai privers mus padaryti netikėtus posūkius ir atrasti takus, į kuriuos veda jų smalsumas. Mes duosime ritmą, o visa kita formuosime kartu“, – teigia projekto iniciatorės Rūta Lukošiūnaitė ir Evelina Šimkutė.
Artimiausi pop-up susitikimai vyks balandžio 10, 24 bei birželio 7 dienomis, 13-16 val. Juose laukiamas kiekvienas, norintis prisidėti prie bendrakūrybos, bendrauti, gilintis į maisto kultūros ir ekologijos temas. Daugiau informacijos rasite čia.
Projekto kulminacija – rugsėjį vyksiančiame festivalyje „Audra“.
„Valgomo miesto“ programa prasidės dar prieš „Audros“ festivalį – dalyvauti veiklose Šilainių soduose ir VIII forte bus galima nuo rugsėjo 13 d., o programa tęsis iki pat festivalio pabaigos.
Rugsėjo trečią savaitę „Valgomas miestas“ kvies švęsti savo derliaus – savaitę truksiantys renginiai apims kūrybines dirbtuves, ekskursijas, vakarienes, paskaitas apie fermentaciją, bendruomeniškumą ir miestų ekologiją, menines instaliacijas Šilainių soduose ir festivalio erdvėse.
Festivalio metu vyks ir „Piliečio sumuštinio“ renginiai – tai bendruomeniniai susibūrimai, per kuriuos bus skanaujama, kalbamasi, dalinamasi receptais, tyrinėjama skonių įvairovė bei migracijos, mažumų ir per maistą atsiskleidžiančios miesto istorijos.
„Piliečio sumuštinis“ – eksperimentinis maisto meno projektas, kurį pristato menininkas ir fermentacijos ekspertas Sean Roy Parker kartu su šefu ir tyrėju Jonu Paleku, bendradarbiaudami su VšĮ „Kultūros dirbtuvė” ir iniciatyva „Šilainių sodai”.
Šio projekto šerdis – laikinoji kepykla, kuri pasirodys įvairiose „Audros“ vietose festivalio metu. Čia bus kuriami receptai, sumuštiniai, bandelės, pyragėliai ir kiti gaminiai iš vietinių ūkininkų, sodininkų ir bitininkų produkcijos, o taip pat iš laukinės augalijos, surinktos miesto apylinkėse.
„Piliečio sumuštinis“ tyrinės, kaip sumuštinis gali sujungti skirtingas miesto grupes, papasakoti istorijas apie žemę, trūkumą, perteklinę gamybą, migraciją, rūpestį ir skonį. Tai – ne tik valgis, bet ir socialinis gestas, kviečiantis susiburti, kalbėtis, dalintis ir permąstyti miestą per skonį.
Daugiau apie būsimus susitikimus ir galimybę prisidėti rasite čia.