Regionų žinios

Obuolienė – kas tai?

obuoliene

Obuolienė

Tarptautinė rinka ir vartojimo statistika

Pasaulinės tendencijos

Europos rinka

Vartojimas pagal šalis


Lietuvos situacija

Konkrečių statistinių duomenų apie „obuolienę“ kaip vaisių tyrę Lietuvoje rasti sunkiau – daugeliu atvejų statistika skelbia apie obuolio produkciją, sultis, vaisių vartojimą apskritai, bet ne specifinę obuolienę.

Tačiau kai kurie požiūriai:

Obuolienė be cukraus – tema, apie kurią rašoma Lietuvoje, atsižvelgiant į sveikatos tendencijas.

Lietuvoje obuoliai yra vieni labiausiai auginamų vaisių, ir obuolių rūšys bei jų saldumas/rūgštumas yra svarbūs kokybės veiksniai.

obuoliene
obuoliene

Klasikinė obuolienė

Ingredientai:


Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite obuolius.
    Obuolius nuplaukite, nulupkite (nebūtina, jei norite natūralesnės obuolienės), išimkite sėklas ir supjaustykite gabaliukais.
  2. Virimas.
    Į puodą supilkite stiklinę vandens, sudėkite obuolius ir virkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės (apie 15–20 min.).
  3. Sutrinkite.
    Kai obuoliai suminkštėja, sutrinkite juos blenderiu arba pertrinkite per sietelį, kad gautumėte vientisą masę.
  4. Saldinkite.
    Į dar karštą masę įberkite cukraus (pagal skonį). Jei norite – įdėkite cinamono, vanilės ar citrinos sulčių. Virkite dar 10–15 min., kol obuolienė sutirštės.
  5. Supilstykite.
    Karštą obuolienę supilstykite į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangtelius. Apverskite stiklainius aukštyn dugnu ir palikite, kol atvės.

Rezultatas:

Jei laikysite tamsioje, vėsioje vietoje – išsilaiko iki metų.

Gaunasi tiršta, kvapni obuolienė – puiki prie blynų, košių, varškės, ar net prie mėsos patiekalų.

obuoliene

Sveikatos aspektai

Obuolienė / obuolių tyrė / sultys turi keletą privalumų, bet taip pat trūkumų:

Privalumai:

Trūkumai:


Ekonominiai ir gamybos iššūkiai


Perspektivos ir tendencijos


Obuolienė – tradicinis ir vertingas produktas, kuris turi potencialo tiek vartotojų požiūriu (sveikumas, skonis), tiek rinkos plėtrai, ypač jei atsižvelgiama į šiuolaikines tendencijas: natūralumą, mažesnį cukraus kiekį, organiškumą.

Norint sėkmingai konkuruoti, gamintojams reikia:

Jei nori, galiu sudaryti Lietuvos obuolienės rinka – su konkrečiais skaičiais: gamybos apimtis, suvartojimas, kainos. Ar nori tokio straipsnio?

D.U.K. apie obuolienę

Kas yra obuolienė?

Obuolienė – tai tiršta obuolių tyrė, virta su cukrumi arba be jo. Ji primena uogienę, bet gaminama iš obuolių.

Kuo obuolienė skiriasi nuo obuolių džemo ar uogienės?

Obuolienė dažniausiai verdama ilgiau, todėl būna tirštesnė.

Uogienėje obuolių gabaliukai išlieka, o obuolienė – vientisa, sutrinta.

Ar galima virti obuolienę be cukraus?

Taip! Jei obuoliai saldūs, pakanka jų natūralaus cukraus. Be cukraus virta obuolienė yra dietiškesnė, bet trumpiau išsilaiko.

Kaip laikyti obuolienę?

Sterilizuotuose stiklainiuose, sandariai uždarytuose.

Tamsioje, vėsioje vietoje (rūsyje, spintelėje).

Atidarius – šaldytuve, suvartoti per 1–2 savaites.

Kokius obuolius rinktis obuolienei?

Geriausi – saldžiarūgščiai obuoliai (pvz., „Antonovka“). Jie suteikia ir rūgštelės, ir natūralaus saldumo.

Ar obuolienė sveika?

Be cukraus – taip, joje daug skaidulų, vitaminų.

Su cukrumi – sveikatai nekenkia saikingai vartojant, bet nereikėtų padauginti.

Kiek ilgai obuolienė išsilaiko?

Su cukrumi – iki metų.

Be cukraus – kelis mėnesius (geriausia laikyti šaldytuve ar užšaldyti).

Ar obuolienę galima užšaldyti?

Taip. Užšaldyta obuolienė nepraranda skonio, tik gali šiek tiek pakisti tekstūra.

Kur panaudoti obuolienę?

Tepti ant duonos, bandelių, blynų.

Dėti į pyragus, sausainius, varškės apkepus.

Naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

Ar obuolienę galima gaminti su kitais priedais?

Taip – puikiai dera su kriaušėmis, slyvomis, cinamonu, vanile, imbieru ar net apelsinų žievele.

Exit mobile version