Artėjant Velykoms, mūsų stalas paprastai būna kupinas tradicinių patiekalų. Tačiau kardiologė Julija Jurgaitytė primena, kad šventės neturėtų tapti išbandymu širdžiai, ypač tiems, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Ji dalijasi sveikesnio Velykų stalo sudarymo patarimais ir rekomendacijomis, kaip išvengti blogos savijautos per šventes.
Kardiologė pabrėžia, kad nors šventės dažnai tampa proga pasilepinti, nereikėtų tuo piktnaudžiauti, ypač asmenims, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Gydytoja rekomenduoja vengti riebaus, labai sūraus ir perdirbto maisto, saldintų gėrimų, alkoholio ir įvairių desertų, kuriuose gausu cukraus ir sočiųjų riebalų rūgščių. Taip pat reikėtų atsisakyti margarino, dirbtinių aliejų ir transriebalų turinčių pusfabrikačių.
„Velykų stalo pagrindu turėtų tapti produktai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių, t. y. riebios žuvys, tokios kaip lašiša ar skumbrė. Svarbu įtraukti šviežių daržovių, viso grūdo produktų, pupelių, avinžirnių. Liesos mėsos, pavyzdžiui, paukštiena be odos, sėklos, riešutai, alyvuogių aliejus ir avokadas yra sveikųjų riebalų šaltiniai. Taip pat galima rinktis natūralų jogurtą. Sveika mityba padės išvengti kraujospūdžio svyravimų, virškinimo sutrikimų ir nepriaugti nereikalingo svorio”, – sako J. Jurgaitytė.
Majonezą, ypač parduotuvėse įsigyjamą, reikėtų vartoti saikingai dėl jame esančių kalorijų, konservantų ir sočiųjų riebalų. Vietoj jo geriau rinktis natūralias alternatyvas – graikišką jogurtą, humusą, avokadą, daržovių arba pesto padažus, kurie yra kuo mažiau perdirbti. Galima pasigaminti ir naminį majonezą iš kiaušinių ir natūralaus alyvuogių aliejaus.
Kiaušiniai, anot gydytojos, yra tinkamas vartoti produktas tiek sveikiems, tiek širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims, tačiau svarbu juos vartoti saikingai. „Kiaušinis yra maistingas, jame daug naudingųjų medžiagų. Sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis rekomenduojama riboti suvalgomų kiaušinių kiekį iki trijų per savaitę”, – pataria kardiologė.
Norint išvengti prastos savijautos, svarbu nepersivalgyti ir sąmoningai įvertinti, kiek ir ko suvalgome. „Stenkimės valgyti lėčiau, mėgautis, pradėti nuo lengvesnių patiekalų, vartoti pakankamai skysčių, rinktis natūralius prieskonius. Desertų visiškai atsisakyti nereikia, tačiau geriau rinktis lengvesnius ir mažesnėmis porcijomis”, – sako J. Jurgaitytė. Po valgio naudinga pajudėti – net lengvas pasivaikščiojimas gryname ore padeda virškinimui.
Kardiologė pabrėžia, kad žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, svarbu laikytis gydymo režimo ir nepamiršti vartoti paskirtų vaistų. „Šventės nėra išimtis. Jei pamiršote išgerti tabletę, svarbu kuo greičiau grįžti prie įprasto režimo”, – pabrėžia gydytoja.
„Linkiu, kad Velykos atneštų ramybės, sveikatos ir stiprybės. Tegu jūsų širdis plaka ritmingai – ne tik sveikatos atžvilgiu, bet ir iš džiaugsmo”, – sako kardiologė Julija Jurgaitytė.