## Maitinimo sektorius: ar darbuotojų poreikis išlieka aktualus?
Prieš COVID-19 pandemiją, viešbučiai, restoranai, kavinės ir valgyklos mokėjo standartinį pridėtinės vertės mokestį (PVM), kuris siekė daugiau nei 20% nuo gautų pajamų. Toks pats mokestis taikomas ir dabar, kai pirkėjai įsigyja maisto produktus parduotuvėse ar naudojasi įvairiomis verslininkų teikiamomis paslaugomis.
Dėl pandemijos sukeltų apribojimų, verslams, kurie negalėjo pilnai vykdyti savo veiklos, buvo suteikta laikina 9% PVM lengvata. Buvo tikimasi, kad sumažinus paslaugų kainas, verslas pritrauks daugiau klientų ir išvengs didelių nuostolių.
Vienas Kauno senamiesčio viešbučio savininkas prisipažino, kad gautą PVM lengvatą panaudojo ne kainų mažinimui klientams, o naujos patalynės pirkimui ir kelių kambarių atnaujinimui. Tai rodo, kad lengvatos panaudojimas priklausė nuo individualių įmonių poreikių.
Reikia pripažinti, kad verslas kurį laiką buvo visiškai sustojęs, todėl daugelis patyrė didelių nuostolių, kurių dar neatsigavo. Tačiau, viešbučiai kol kas neatleidinėja darbuotojų arba apie tai nepraneša Užimtumo tarnybai. Tuo tarpu restoranų ir kavinių tinklų bei pavienių įmonių pranešimų apie planuojamus atleidimus šiemet padaugėjo, lyginant su praėjusiais metais.
Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune” pranešė, kad didžiausią darbuotojų skaičių (105) apie gresiantį atleidimą įspėjo bendrovė „Saldi kava”. Iš viso šiemet šios ir kitos didesnės įmonės, veikiančios įvairiuose Lietuvos miestuose, nusprendė atsisveikinti su 229 darbuotojais.
Smulkesnės įmonės, kuriose dirba vos keli darbuotojai, neprivalo pranešti Užimtumo tarnybai apie būsimus atleidimus. Be to, bankrutavus vienai įmonei, galima įkurti kitą, analogišką, kurioje dirbs tie patys darbuotojai.
Tikėtina, kad laikina bedarbystė negresia tiems, kurie dirbo didesnėse maitinimo įstaigose, kurios šiais metais nutraukia savo veiklą dėl įvairių priežasčių, įskaitant ir grąžintą didesnį PVM.
Beje, antras pagal atleidžiamų darbuotojų skaičių šiemet yra informacinių technologijų sektorius. Kelios įmonės informavo Užimtumo tarnybą apie 84 darbuotojų atleidimą.
Nepaisant iššūkių, verslams Kaune vis dar reikalingi virėjai, virtuvės pagalbininkai, pardavėjai, mėsininkai, žuvų darinėtojai, greito maisto ruošėjai. Šios profesijos minimos Užimtumo tarnybos skelbiamuose paklausių darbuotojų sąrašuose.
Taip pat, reklamos, rinkodaros ir pardavimo specialistai, sandėliavimo tarnautojai, socialiniai darbuotojai, apskaitos ir buhalterijos darbuotojai, gydytojai, mechanikos inžinieriai, specialiųjų poreikių mokinių mokytojai ir kitų profesijų atstovai gali rinktis iš daugiau darbo pasiūlymų.
Užimtumo tarnyba informavo, kad kovo 1 d. Kauno mieste buvo registruota 10% bedarbių, o Kauno rajone – 8,5%.