„Volfas Engelman“ įsirašė į Lietuvos aludarystės istoriją kaip pirmoji įmonė, gavusi prestižinį IFS Food sertifikatą. Šis įvertinimas patvirtina aukščiausius įmonės maisto saugos ir kokybės standartus.
Bendrovė pasiekė aukštesnįjį lygį (Higher Level) su įspūdingu 96,66 proc. balu. Lietuvoje tik aštuonios gėrimų gamintojos gali didžiuotis tokiu sertifikatu, o „Volfas Engelman“ tapo pirmąja alaus darykla, kuriai pavyko tai pasiekti.
Lina Čičinskienė, „Volfas Engelman“ Kokybės kontrolės skyriaus vadovė, teigia, kad IFS Food sertifikatas prilygsta „Michelin“ žvaigždutei restoranui. „Tai reiškia, kad laikomės pačių griežčiausių maisto saugos ir kokybės reikalavimų“, – priduria Justina Žideckė, kokybės sistemų vadovė.
IFS Food (International Featured Standards) yra pasaulyje pripažintas standartas, užtikrinantis, kad įmonės gamybos procesai atitinka aukščiausius maisto saugos, higienos ir kokybės reikalavimus. Šis sertifikatas yra vienas labiausiai vertinamų Europoje ir atveria galimybes plėsti rinkas bei stiprinti vartotojų ir partnerių pasitikėjimą.
Marius Horbačauskas, „Volfas Engelman“ generalinis direktorius, pabrėžia, kad šis sertifikatas yra ne tik pasiekimas, bet ir strateginis žingsnis į platesnes rinkas. „Aukščiausio lygio sertifikatas mums atveria daugiau galimybių bendradarbiauti su tarptautiniais partneriais ir prekybos tinklais, kurie kelia itin aukštus reikalavimus gamintojams. Tai patvirtinimas, kad esame patikimas gamintojas, atitinkantis griežtus kokybės ir maisto saugos standartus“, – sako jis.
IFS Food standartas skirstomas į du lygius: bazinį (Foundation) ir aukštesnįjį (Higher). Norint gauti aukštesniojo lygio sertifikatą, reikia atitikti mažiausiai 95 proc. reikalavimų. Audito trukmė priklauso nuo įmonės dydžio ir joje vykstančių procesų.
AB „Volfas Engelman“ atveju auditas truko keturias dienas. Jo metu buvo tikrinama gamybos ir sandėliavimo patalpų būklė, gamybos įranga ir vykdomi procesai, higiena, taikomos kokybės kontrolės sistemos, tiekėjų valdymas, darbuotojų mokymų programos, maisto saugos ir kokybės vadybos sistemos dokumentacija, pildomi įrašai ir kiti aspektai.
Justina Žideckė aiškina, kad audito metu buvo tikrinama visa gamybos grandinė nuo žaliavų priėmimo iki galutinio produkto sandėliavimo, įvertinant kiekvieną gamybos etapą. „Buvo atliekamas išsamus pagaminto produkto atsekamumo testas iki kliento auditoriaus rinkoje įsigytam produktui – turėjome pateikti visus gamybos etape surinktus duomenis apie konkretų produktą. Mūsų bravoras buvo įvertintas 96,66 proc. balu – tai itin aukštas rezultatas, atsižvelgiant dar ir į tai, kad IFS Food auditas įmonėje vyko pirmą kartą. Tad tai atspindi tik griežčiausių maisto saugos ir kokybės reikalavimų laikymąsi, aukštą vidinių procesų lygį“, – teigia ji.
Pasak J. Žideckės, įmonė sertifikavimo procesui ruošėsi visus metus: buvo atnaujinta ir sustiprinta maisto saugos ir kokybės vadybos sistema, apie 300 tūkst. eurų investuota į gamybos patalpų infrastruktūros gerinimą, sugriežtinti reikalavimai personalo higienai, įvestos papildomos kontrolės priemonės.
Gintė Žižienė, vadybos sistemų sertifikavimo „Bureau Veritas“ Sertifikavimo skyriaus pardavimų vadovė, teigia, kad sertifikuotos įmonės sulaukia daugiau pasitikėjimo tiek iš prekybos tinklų, tiek iš tarptautinių partnerių. IFS sertifikatas ne tik padeda įmonėms optimizuoti procesus, bet ir suteikia konkurencinį pranašumą rinkoje.
„Be prestižo vietos ir ypač tarptautinėje rinkoje, IFS sertifikatas gamintojams suteikia ir galimybę sumažinti išorinių auditų poreikį, nes didieji prekybos tinklai ir tiekėjai labiau pasitiki sertifikuotomis įmonėmis. Tai leidžia optimizuoti verslo procesus ir sumažinti veiklos kaštus. Taip pat sertifikavimas padeda identifikuoti silpnąsias vietas, pagerinti kokybės kontrolę ir optimizuoti gamybos procesus. Tai ne tik lengviau atveria naujas rinkas, bet ir augina bendrą įmonės veiklos efektyvumą“, – pabrėžia „Bureau Veritas“ atstovė.
Ji taip pat pažymi, kad pasitaiko atvejų, kai įmonė po metų ar kelerių praranda IFS sertifikatą, nes kasmet atliekamas pakartotinis auditas, kurio reikalavimai išlieka tokie patys aukšti.
G. Žižienė teigia, kad nuolatinis visos komandos dėmesys kokybės valdymui, savalaikis reagavimas ir prisitaikymas prie reglamentavimo pokyčių, procedūrų tobulinimas, procesų stebėsena, duomenų analizė ir sprendimai sistemoms tobulinti yra būtini, kad nuolat būtų užtikrinta atitiktis maisto saugos standartams ir įmonės galėtų sėkmingai išlaikyti savo pasiekimus.
„Mantinga“, viena didžiausių duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojų Lietuvoje, kuri IFS Food sertifikatą turi nuo 2014 metų, akcentuoja sertifikavimo svarbą. Jos atstovų teigimu, tarptautiniu mastu pripažintas sertifikatas suteikia ne tik pranašumą konkurencinėje aplinkoje, bet ir atveria naujas verslo plėtros galimybes ypač tokiose rinkose kaip Vokietija ir Austrija, kur šis standartas yra ne tik vertinamas, bet ir dažnai reikalaujamas.
„IFS sertifikatas veikia kaip kokybės ir patikimumo garantas. Jis ne tik suteikia prieigą prie griežtai reguliuojamų rinkų, bet ir sustiprina įmonės kaip patikimo tiekėjo įvaizdį. Tai taip pat įpareigoja nuolat investuoti į gamybos procesų tobulinimą, maisto saugą ir darbuotojų kompetencijų kėlimą“, – pabrėžia „Mantingos“ atstovai.
Šiuo metu Lietuvoje IFS sertifikatą turi 100 įmonių.
Marius Horbačauskas apibendrina, kad įmonės tikslas yra ne tik užtikrinti aukščiausią gaminamų gėrimų kokybę, bet ir sudaryti sąlygas plėtrai tarptautinėse rinkose. „IFS sertifikatas – tai ne tik garbės reikalas, bet ir verslo augimo garantas“, – sako jis.