Vėlinių savaitgalį lietuviai dažnai planuoja ne tik išvykti į kapus, bet ir susitikti su šeima. Susibūrimų centras – bendri pietūs, skirti prisiminti tuos, kurie išėjo ir pasidžiaugi tais, kurie yra šalia. Tokiomis progomis svarbu suplanuoti meniu, kuris nereikalautų nei daug pastangų, nei daug pinigų. Gintarėovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, kad artėjant šventiniam savaitgaliui, pirkėjai vis daugiau sako kitiems Kitiems ne tik šviežios mėsos, bet ir šviežios žuvies lentynas.
Universalus ingredientas virtuvėje
„Lietuviai linkę gaminti lengvus, bet neapsunkinančius patiekalus.Pastebime, kad šviežios žuvies vitrinose pirkėjai ieško įvairovės: susidomėjimo sulaukia Atlanto argentinos, nilinės tilapijos filė, lašiša, šviežios krevetės bei jūrinės didesnės ešerijos. įpročiams daro ir pasiūlo, kad mūsų pirkėjai visada platų šviežios žuvies turėtų už gerą kainą – ledo už kelis kartus per savaitę, pradedant trečiadieniu, pripildome šviežiu ir gausiu asortimentu“, – teigia G. Kitovė.
Elvyra Semaška, „Iki“ kulinarijos šefė, sako, kad jūrinis ešerys – puikus ingredientas išbandant tiek tradicinius, tiek įmantresnius receptus su žuvimi.
„Jūrinis ešerys – eksperimentams virtuvėje puikiai tinkanti žuvis. Jos skonis nėra stiprus, bet subtiliai salstelėjęs, švelnus, todėl patiks net ir tiems, kurie nėra didelių žuvies patiekalų mėgėjai. Išskirtinė ir šios žuvies tekstūra: jūrinio ešerio tekstūra yra tvirta, žuvis supakuota, bet pati sultinga, todėl galima ruošti pati. kepti orkaitėje Taip pat galima ir troškinti, ruošti garuose“, – pasakoja E. Semaška.
Derink su pasirinktiais priedais
Tokią žuvį kaip jūrinis ešerys pasigaminti ne tik nesudėtinga, bet ir neatima daug laiko. Jeigu keptuvėje kepate ešerio filė – iš kiekvienos pusės jau iškepti prireiks vos 2–3 minučių. Jei kepate visą žuvį – laiko reiks kiek daugiau, po 8 –10 minučių iš kiekvienos pusės. Prieš kepant keptuvėje ešerį, nepamirškite joje įkaitinti aliejaus, o kad būtų dar skaniau – į aliejų pridėjus ir šaukštą sviesto, galite netgi įmesti šakelę mėgstamų prieskoninių žolelių, ar skiltelę česnako.
Jei šią žuvį nusprendėte laikyti orkaitėje, geriausia ją laikyti visą. Pirmiausia, žuvį reikėtų pagardinti mėgstamais prieskoniais, apšlakstyti aliejumi, įvynioti į foliją, orkaitę įkaitinti iki 200°C ir kepti apie pusvalandį.
Kadangi jūrinis šerys – žuvis, jo subtilaus skonio užtenka daugiausiai druskos, pipirų bei šviežios citrinos sulčių. Visgi, ši žuvis, kaip ir daugelis kitų baltų žuvies rūšių, puikiai dera su pačiomis prieskoninėmis žolelėmis: čiobreliais, rozmarinu, baziliku.
Prie šios žuvies patiekti galima galių garnyrų. Prie jūrinio ešerio dera ne tik bulvės, bet ir karamelizuotos morkos, troškinti kalafiorai ar brokoliai, šiuo sezonu itin populiarios cukinijos. O jeigu mėgstate paeksperimentuoti, prie ešerio pasigaminti galite ir cukinijos „makaronų“, kurie – ne tik skanūs, bet ir sveiki.
Prie jūrinio ešerio puikiai dera ir pačios įvairios kruopos. Pradedant tradiciniai grikiais, ryžiais ir baigiant bolivine balanda ar kuskusu. Tam, kad krupos įgautų stipriau stipriau, jei galite duoti citrinos sultimis arba įtarkuoti žieveles, taip pat gali pagardinti prieskonių: pradedant kuminu ir baigiant rūkyti paprikos milteliais, o štai čia galite dėti ir smulkintais riešutais ar maistingomis granatų sėklomis.
Dalinamės dviem receptais su jūriniu ešeriu, kurie puikiai tiks paprastai vakarienei, tiek savaitgalį užklupus svečiams.
Jūrinis ešerys, marinuotas čili padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 žaliųjų citrinų
4 pomidorų
1 baltojo svogūno
1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
1 arbatinio šaukštelio mėgstamo aštraus čili padažo
50 mililitrų pomidorų sulčių
Pusės apelsino sulčių
Didelės saujos kalendros
Gaminimas:
Nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė. Įdėkitežuvį į dubenį ir apšlakstykite laimo sultimis. Uždenkite foliją ir padėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių. Pomidorus nupilkite karštu vandeniu, tuomet juos perplaukite šaltu, nulupkite odeles ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Išimkite žuvį iš marinato ir supjaustykite mažais kubeliais. Žuvį įdėti į dubenį, suberkite pomidorus bei svogūną. Pagardinkite druska, pipirais ir čili padažu. Gerai iš apelsinų, įpilkite pomidorų sulčių ir šaldykite dar apie 2–3 valandas. Tuomet lėkštėse išdėliokite kalendros lapelius, ant viršaus laikykitės žuvį ir viską dar kartelį apšlakstykite marinatu. Taip paruoštą žuvį galite valgyti vieną arba naudoti ryžių dubenėlių gamyboje.
Jūrinis ešerys miso padaže
Jums reikės:
Jūrinio ešerio filė
2 šaukštų miso pastos
Šlakelio mirino padažo
2 šaukštelių cukraus
150 ml vandens
10 g imbiero
Saujos smulkintų svogūnų laiškų
Gaminimas:
Nulupkite imbiero odelę ir smulkiai supjaustykite. Į didelę puodą supilkite imbierą, miso, mirino padažus, cukrų ir vandenį. Viską gerai iš ir užvirkite. Padažui užvirus, sumažinkite ugnį ir dar šiek tiek tiek pavirkite. Tuomet nedideliais gabaliukais supjaustykite žuvį ir sudėkite ją į padažą. Viską apie 15 min. patroškinkite. Žuviai iškepus ją gražiai išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus supilkite likusį padažą. Žuvį apibarstykite svogūnų laiškais ir patiekite su ryžius bei mėgstamų daržovių salotomis. Skanaus!
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
