Šiandien avokadų naudą supranta ne tik mitybos specialistus – vis daugiau šis produktas patenka į kasdienį žmonių pirkinių krepšelį dėl savo maistinės vertės, moksliniais tyrimais pagrįstos naudos sveikatai bei universalumo. Pasak „Rimi“ ekspertų, avokadai dėl savo kreminės įsisavinimo ir subtilaus skonio lengvai lieja į kasdienį meniu – tinka įvairiems padažams, sumuštiniams, salotoms, makaronų patiekalams ar netgi desertams.
Avokaduose sveikųjų riebalų, kurie palaiko normalią širdies ir kraujagyslių veiklą, taip pat skaidulų, naudingų virškinimui ir ilgalaikiam sotumo jausmui. Juose randamas vitaminas E stebi prie apsaugos nuo oksidacinės pažaidos, folio rūgštis svarbios energijos gamybai ir sistemos funkcijos, o kalis palaiko normalų kraujospūdį.
Dėl tokių maistinių medžiagų derinio avokadai tampa ypač pasirinktu žmonėms, siekiantiems subalansuotos mitybos.
„Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovės L. Lesauskaitės-Remeikės teigimu, pastaraisiais metais Lietuvoje avokadų paklausa, o kartu ir pasiūla išaugo kaip anksčiau – parduotuvėse galima rinktis įvairių rūšių, pateikiamų formų avokadus ir jų produktus.
„Avokadai ne tik ypač naudingi, bet ir jų pasirinkimas šiandien yra itin naudingas – nuo klasikinių iki didžiųjų, pilnai prinokusių, jau paruoštų vartojimui ar užšaldytų. Tai leidžia pirkėjams sutaupyti laiko virtuvėje. patiekalus“, – sako „Rimi“ prekybos tinklo atstovė.
Ji prideda, jog avokadai puikiai dera su žuvimi, mėsa, ankštinėmis kultūromis, grūdinėmis kruopomis ir daržovėmis. Jų galima dėti į salotas, sumuštinius, makaronus, naudoti kaip užkandį ar pagardinti gaivų glotnutį.
Dėl universalumo avokadai tampa nepakeičiamu ingredientu tiek tiems, kurie renkasi sveikesnes alternatyvas, tiek tiems, kurie tiesiog gaminti greitai, skaniai ir taupiai. „Rimi“ kviečia du paprastus receptus su avokadais.
Kepti įdaryti avokadai
Reikės:
- 4 vnt. avokadų
- 125 g mocarelos sūrio
- 100 g pomidorų
- 160 g chalapos paprikos (jalapenų)
- 1 raudonojo svogūno
- alyvuogių aliejaus
- citrininių pipirų
- petražolių
Gaminimas:
Avokadus perpjaukite pusiau, pašalinkite kaulą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite keptuvėje 4 minutes. Paruoškite įdarą: smulkiai supjaustykite pomidorus, mocarelos sūrį, raudonąjį svogūną, chalapos paprikas, susmulkinkite petražoles. Įberkite citrininių pipirų, įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus ir iš karto. Ant avokado puselių įdėti įdarą ir kepkite 200–220 °C orkaitėje 15 minučių.
Sumuštinis su avokadais, lašišos filė, agurkų ir ridikėlių padažu
Reikės:
- 4 gabalėlių viso grūdo ruginės duonos
- 2 vnt. avokadų
- 200 g lašišos filė
- 1 vnt. žaliosios citrinos
- 0,5 vnt. ilgojo agurko
Padažui:
- 1 vnt. trumpavaisio agurko
- 3 vnt. ridikėlių
- 1 vnt. svogūno
- 1 skiltelės česnako
- 0,5 vnt. chalapos paprikos (jalapeno)
- naftos, druskos, kalendrų pagal pipirų
- 0,5 vnt. žaliosios citrinos
Gaminimas:
Pasiruoškite padažą: nuplaukite produktus, agurką ir ridikėlius smulkiai supjaustykite, svogūną ir česnaką sukapokite, chalapą papriką perpjaukite, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite. Sudėkite daržoves į dubenėlį, paskaninkite aliejumi, druska, pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis, užberkite kalendrų lapelių ir iš tinka. Avokadus perpjaukite, pašalinkite kaulus, supjaustykite. Lašišos filė troškinkite keptuvėje su vandeniu 5 minutes, išjunkite kaitrą ir palikite dar 5 minutes. Susmulkinkite lašišą gabalėlius. Ant duonos padėkite avokado, lašišos ir padažo, patiekite su citrinos skiltele. Skanaus!
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
