Dar gana greitaii lietuvių Helovinas buvo šventė, pažįstama tik iš Holivudo filmų, tačiau šiandien situacija visiškai pasikeitusi. Ir nors vis dar pasigirsta diskusijų, ar turėtume perimti šiurpnakčio tradiciją, „Iki“ prekybos tinklo klientų atsakymas aiškus – geriau, kai švenčių daugiau. Tai rodo ir „Iki“ atliko pirkėjų apklausa, ir daugiau nei trečdaliu augantys Helovino prekių pardavimai.
„Mūsų klientų apklausų tendencijos rodo labai aiškią – nors Vėlinės ir Visų šventųjų vėlyvėjantį rudenį tebėra svarbiausios, Helovino šventę į savo tinklo kalendorių įsirašo vis daugiau pirkėjų, o tie, kurie kartą jau pabandė jį švęsti, tradiciją nori tęsti.
Tai, kad Helovinas vis labiau įsitvirtina lietuvių namuose, rodo ir šiemet net 34 proc. išaugę Helovino dekoracijų pardavimai. Pirkėjai renkasi ne tik šventines dekoracijas: visą spalį iš lentynų šluoja ir moliūgus, ir saldymynus bei sveikesnes jų alternatyvas – užkandžius be cukraus, vaisius, riešutus.
„Klientų apklausa rodo, kad lietuviai mokosi Heloviną švęsti visapusiškai. Dauguma atsakiusiųjų į apklausos klausimus teigia, kad į teminius vakarėlius, persirengiantys kostiumai, specialiai dekoruojantys namus ir jų aplinką, pasidarantys siaubo filmų peržiūrų vakarus.
Žinoma, Helovinas, kaip ir bet kuri kita šventė, neatsiejamos nuo eksperimentų virtuvėje ir šventinių vakarienių. Pasak G. Kitovės, didelė dalis „Iki“ tinklo klientų sako, kad patys gamina teminius užkandžius, taip pat populiarūs jau paruošti produktai.
Apklausti pirkėjai sako, kad daugiausiai Helovino prekių, nuo dekoracijų iki ingredientų užkandžiam, įsigyja parduotuvėse. Tai patogu, greitai ir leidžia viską rasti vienoje vietoje. Dabar palankiausias metas be išlaidų įsigyti viso, ko reikia įspūdingai Helovino šventei, kadangi „Iki“ parduotuvėse taikomos nuolaidos saldainių rinkiniams, dekoracijoms, šventiškai dekoruotoms spurgoms, vaisiams bei gausybei prekių“, – sako „Iki kitų“ komunikacijos vadovė.
O štai kelios kulinarinės idėjos, kurios Helovino šventę pačią geriausią prasmę pavers dar šiurpesne patirtimi.
Dešrelių mumijos sluoksniuotoje tešloje
Įvairioms dešrelėms „Iki“ parduotuvėse šį savaitgalį taikoma ne tik 40 proc. nuolaida, tad dabar geriausias metas paruošti užkandį, kuris ne tik nuotaikingai atrodys ant stalo, bet ir bus akimirksniu išgraibstytas šventės svečių.
Reikės: mėgstamų dešrelių, sluoksniuotos tešlos, pomidorų padažo, garstyčių arba majonezo.
Žaidimo vardas:
1.Atšildykite sluoksniuotą tešlą pomidorų padažu ir supjaustykite siauromis juostelėmis.
2.Dešreles chaotiškai apvyniokite tešlos juostelėmis, kad jos primintų mumijos tvarsčius. Viename dešrelės gale palikite tarpelius.
3.Kepimo skardoje patieskite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek jį patepkite aliejumi. Sudėk į tešlos juosteles suvyniotas dešreles ir 15-20 min. kepkite 180 laipsnių temperatūra, kol tešla taps auksinė ir traški.
4.Ištrauktoms dešrelėms leiskite šiek tiek atvėsti, tuomet paliktuose tarpuose garstyčių ar majonezo taškeliai nupieškite mumijų akis.
Sriuba keptuose moliūguose
Ar galima įsivaizduoti Heloviną be moliūgų. Žinoma, ne! Todėl už lango draikantis rudens ūkanoms ir stūgaujant šiurpnakčio pamėklėms, pats metas pasimėgauti šia aromatinga sriuba. Juolab kad „Iki“ parduotuvėse kilogramas moliūgo kainuoja vos 0,47 euro.
Reikės: nedidelių moliūgų, moliūgų minkštimo, svogūno, bulvių, grietinėlės, daržovių sultinio, prieskonių (ypač tinka česnakas, imbieras ir kmynai).
Žaidimo vardas:
1.Nupjaukite moliūgų viršu ir išgramdykite minkštimą. Nupjautas viršūnėles išsaugokite.
2.Moliūgų minkštimą, svogūną ir bulves supjaustykite kubeliais ir iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su kiek tiek aliejaus kepkite apie 30 minučių, kol daržovės suminkštės.
3.Iškeptas daržoves užpilkite puodeliu daržovių sultinio ir sutrinkite blenderiu iki vientisos masės. Į masę indelį indelį grietinėlės, pagal riebią įdėtą prieskonių. Jei sriuba per tiršta, papildomai įpilkite sultinio.
4.Tuščius moliūgus išdėliokite kepimo skardoje ir supilkite į juos paruoštą sriubą. Uždenkite viršūnėlėmis. Kepkite dar apie 30 minučių, kol moliūgų sienelės suminkštės.
Uogų, sausainių ir jogurto kremo desertas „Vampyro taurė“
Kai „Iki“ prekybos tinkle siūlo akcijos šviežioms avietėms, „Vilkyškių“ jogurtams ir įvairiems sausainiams, nepraleiskite progos pasimėgauti šiuo nuostabiu desertu, kuris jūsų Helovino šventę pavers tikra vampyrų puota.
Reikės: mėgstamo jogurto, aviečių ir aviečių sirupo, sausainių, cukraus pudros, citrinos sulčių.
Žaidimo vardas:
1.Sutrupinkite sausinius.
2.Su jogurtą su šaukštu cukraus pudros ir trupučiu citrinos sulčių bei gerai iš tinka iki kreminės konsistencijos.
3.Į taurę sluoksniais su trupintus sausainius, jogurto kremą ir avietes.
4.Viską apšlakstykite aviečių sirupu – tegu kraujas liejasi laisvai!
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
