Lietuva buvo matoma tarptautinėje kulinarinio turizmo bendruomenėje – Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) atstovai pristato BASCIL (Boosting Agro-food Sustainability through Culinary and Innovation Links) projekto tarptautinėje konferencijoje, kur susitiko ekspertai, tyrėjai ir gastronominio turizmo kūrėjai iš visos Europos.
Konferencijoje, LKTA pirmininkė Lina Noreikaitė–Rimkienė, kuriai taryba pranešė apie Lietuvos kulinarinį ir gastronominį turizmo potencialą, augančias tendencijas bei europiniame kontekste išskirtinius Lietuvos stiprybių pavyzdžius.
„Tai buvo puiki proga pristatyti Lietuvos patirtis Europai – nuo tradicinių receptų, išlaikiusių šimtmečių istoriją, iki vietos produktų integravimo į modernią gastronomijos patirtį. Kartu tai galimybė mokytis iš kitų šalių, kurios kulinarinį turizmą gerai pavertė regionų konkurenciniu pranašumu“, – sakė Lina Noreikaitė–Rimkienė.
Konferencijoje diskutuota apie tvarumo kriterijų kulinariniame turizme, vietos produktų įtakos regionų ekonomikai, inovacijų svarbą tradiciniam receptų interpretavimui, bendradarbiavimo tinklų kūrimui tarp ūkininkų, maisto gamintojų ir turizmo paslaugų teikėjų.
Dr. Agnė Vaitkuvienė: „Lietuva turi viską, kad taptų kulinarinio turizmo lydere Baltijos regione“
Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė dr. Agnė Vaitkuvienė, vertindama konferencijos rezultatus, pabrėžė, jog BASCIL projektas suteikia unikalią galimybę į Lietuvos gastronominį turizmą pažvelgti tarptautiniu mastu: „Lietuva turi stiprų kulinarinį paveldą, natūralius produktus, profesionalų gamintojus ir patrauklias autentiškas kaimo turizmo sodybas. Dalyvavimas BASCIL projekte padeda mums sustiprinti šį kelią, semtis europinės patirties ir kurti aukštesnės pridėtinės vertės paslaugas kaimo vietovėse.“
Naujos įžvalgos grįžta į Lietuvą
Po konferencijos Lietuvos kaimo turizmo asociacijos atstovai parsivežė praktinių idėjų: kaip kurti gastronominius maršrutus kaimo vietovėse; kaip įtraukti vietos ūkininkus ir gamintojus į turizmo produktų kūrimą; kaip stiprinti kulinarinio paveldo atpažįstamumą Europoje; kaip tradiciniai receptai gali tapti modernių turizmo paslaugų pagrindu; kaip kulinarinis turizmas gali padėti prie regionų ekonominio gyvybingumo.
Dalyvavimas tarptautinėje BASCIL konferencijoje yra svarbesnis žingsnis siekiant labiau išvystyti kulinarinį turizmą Lietuvos kaimo turizmo sodyboje ir įtraukti vietos bendruomenes į tvarią, aukštos kokybės gastronominių patirčių plėtrą.
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
