Lietuvos gastronomijos žvaigždės suspindo ryškiau: paskelbti nauji „Michelin“ gidų įvertinimai!
Trečiadienį pristatytas antrasis „MICHELIN Guide Lithuania“ leidimas, kuris patvirtino, kad Lietuvos gastronomijos scena ir toliau stiprėja. Šiemet net keturi šalies restoranai buvo apdovanoti prestižinėmis „Michelin“ žvaigždėmis, liudijančiomis aukščiausio lygio kulinarinę patirtį. Iš viso į gidą pateko 37 restoranai, o tai žymus šuolis, lyginant su pernai metais, kai buvo įtrauktos 26 vietos.
Didžiausio pripažinimo sulaukė restoranai „Demo“, „Džiaugsmas“, „Pas mus“ ir „Nineteen18“, įsikūrę Vilniuje. Jie ne tik išlaikė pernai gautas „Michelin“ žvaigždes, bet ir įrodė savo aukštą lygį bei stabilumą. Tai puikus įvertinimas šioms vietoms, kurios nuolat stengiasi nustebinti savo lankytojus išskirtiniais patiekalais ir nepriekaištingu aptarnavimu.
Šiemet dvigubai išaugo restoranų, įvertintų „Bib Gourmand“ apdovanojimu, skaičius. Šis ženklas skiriamas už geriausią kainos ir kokybės santykį. Naujais „Bib Gourmand“ laureatais tapo Vilniaus restoranai „Augustin“, „B‘ARN Bistro“, „El Gato Negro“ ir „Kristoforas“. Be to, šį apdovanojimą išlaikė ir pernykščiai nugalėtojai: „14Horses“, „Gaspar‘s“, „Le Travi“ (Vilnius) bei „Nüman“ (Kaunas).
„Michelin“ ekspertai taip pat išplėtė rekomenduojamų įstaigų sąrašą. Šiemet į jį įtraukti Vilniaus restoranas „MOTÍF“ ir Klaipėdos „Alba Bistro“. Rekomenduojamų restoranų sąraše ir toliau puikuojasi „Amandus“, „Da Antonio“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio Namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“ ir „Telegrafas“ Vilniuje, „Arrivée“, DIA, „Monte Pacis“ ir „Uoksas” Kaune, „monai“ Klaipėdoje, „Apvalaus Stalo Klubas“ Trakuose ir „Red Brick“ Ukmergės rajone.
Ekonomikos ir inovacijų ministras Lukas Savickas pabrėžė, kad nauji „Michelin“ gido rezultatai liudija Lietuvos gastronomijos sektoriaus brandą ir konkurencingumą tarptautiniu mastu. „Tai puikus pavyzdys, kaip kruopštus darbas, investicijos į kokybę ir kūrybiškumą atneša realų ekonominį poveikį. Mūsų restoranų sektorius, nepaisant sudėtingos geopolitinės ir ekonominės aplinkos, demonstruoja atsparumą ir gebėjimą kurti pridėtinę vertę bei reikšmingai prisideda prie šalies tarptautinio įvaizdžio formavimo“, – teigė L. Savickas.
Šiemet taip pat buvo įteikti specialūs „Michelin“ apdovanojimai. Jaunojo šefo apdovanojimas atiteko Darekui Medvedevui iš „Augustin“, someljė apdovanojimas – Martynui Pravilioniui iš „HeJi“, už aptarnavimą įvertinta Lina Marija Balčiūnaitė iš „Red Brick“, o metų atidarymo apdovanojimas skirtas Arnui Petroniui iš „B‘ARN Bistro“.
Olga Gončarova, VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovė, teigė, kad antrasis „MICHELIN Guide Lithuania“ leidimas rodo, jog Lietuva vis labiau įsitvirtina gastronomijos žemėlapyje. „Mūsų šefai ir restoranų komandos įrodo, kad sugeba ne tik palaikyti aukštą meistriškumą, bet ir nuolat tobulėti. Šie rezultatai – tai ne tik pripažinimas esamiems pasiekimams, bet ir stiprus postūmis toliau plėtoti gastronominio turizmo galimybes Lietuvoje. Esame įsitikinę, kad šis tarptautinis įvertinimas padidins turistų srautus ir pratęs jų viešnagių trukmę mūsų šalyje“, – sakė O. Gončarova.
Pasak O. Gončarovos, gastronominis turizmas yra viena sparčiausiai augančių kelionių tendencijų pasaulyje, todėl „Michelin“ pripažinimas ne tik stiprina šalies įvaizdį, bet ir atveria naujas galimybes pritraukti daugiau svečių iš užsienio. „Tyrimai rodo, kad beveik 60 proc. keliautojų norėtų pratęsti savo viešnagę, jei jiems būtų pasiūlytas MICHELIN žvaigždutėmis įvertintų restoranų pasirinkimas. Tad naujieji „Michelin“ įvertinimai šaliai suteikia stiprų impulsą pritraukti gastronomijos turistus iš viso pasaulio.“