Septintą dešimtį skaičiuojančios pensininkės Vidos Lukoševičiūtės garaže saugomos ne uogienės, o receptų knygos. Palangiškė jas kolekcionuoja jau daugiau nei 25-eris metus. Moters kolekcijoje galima rasti senovinių knygų iš jos mamos, močiutės laikų bei jos pačios sukurtų knygelių iš prekybos centro akcijų leidinių iškarpų. Tikslaus receptų skaičiaus moteris spėti nedrįsta, tačiau atvirauja, jog net gaminant kasdien, visų išbandyti dar nespėjo.
Nors meilė maistui gimė Vidos vaikystėje, kolekcionuoti nemokamų lankstinukų bei savaitraščių iškarpas pastūmėjo 90-aisiais kamavęs deficitas. „Tuo metu visko trūko. Trūko ir produktų. O parduotuvėse visada buvo ingredientų, reikalingų parduotuvių leidiniuose siūlomiems receptams. Tuo metu tai buvo neregėti šedevrai“, – atvirauja Vida.
Moteris dalijasi, kad kai kuriose parduotuvėse, norint gauti receptų leidinių, tekdavo nusipirkti už 50 litų, bet „Iki“ jie būdavo nemokami. Daugiau nei 30 metų mokykloje dirbusiai moteriai maisto gamyba buvo pramoga, poilsis nuo namų ruošos darbų. Vida juokauja, kad ši veikla atpalaiduoja panašiai kaip baseinas. „Maistas yra žmogui svarbiausia. Ypač, jeigu tas maistas yra ekologiškas, be pesticidų, atrinktas. Tai čia yra puiku“, – sako Vida.
Receptų leidinius Vida nustojo rinkti, kai pradėjo aktyviai naudotis internetu. Moteris juokauja, kad dabar viskas vyksta – net ir tolimiausių kraštų tradicinės virtuvės skoniai pasiekiami per keletą minučių. Moteris įdėjo daug valandų ir pastangų kolekcionuodama leidinius – kai kurie receptai priminė gausias šeimos vakarienės, kiti brangias šventes su žmonėmis, kurių jau nebėra, tada išmesti kolekcijos nedrįso. Paskutinius metus knygos rymojo garaže slepiamose dėžėse. Vida prisiminė juos, kuomet pateko į prekybos tinklą „Iki“ Klientų valdymą. Moteris atsivežė savo rankomis klijuotą knygelę į klientų valdybos posėdį ir įteikė komunikacijos vadovei Gintarei Kitovei.
„Buvau priblokšta ponios Vidos, kuri iš rankinės išsitraukė šūsnį mūsų receptų. Dalies jų net nebuvau mačiusi – kai kurios iškarpos buvo iš leidinių, kurios buvo leisti prieš daugiau nei 20 metų. Džiaugiuosi, kad jau tiek metų esame kiekvieno pirkėjo virtuvėje. Ar tai dešimtmečius skaičiuojantys receptai, ar asortimentas, kuris yra mūsų lentynose – siekis būti arčiau klientų ir išgirsti jų poreikius yra vienas iš mūsų prioritetų. Būtent dėl to ir gimė Klientų valdyba, kurios narė Vida yra. Tokios istorijos mus kvepia ir parodo, kad judame teisinga kryptimi ir buriame bendruomene, kuri jus lankosi nuo pat musu atidarymo“, – džiaugiasi G. Kitovė.
Kolekcionuoja ne tik receptus, bet ir prisiminimus su šeima
Prieš knygoms nugulant užtarnauto poilsio garaže, dalį kolekcijos Vida spėjo perduoti į užsienį gyventi išvykusioms atžaloms. Šiuos receptus šeima mėgsta ir naudoja iki dabar. „Yra tik du verti dalykai, kuriuos paliekame vaikams – šaknys ir sparnai“, – sako ponia Vida. Moteris juokauja, kad receptų kolekcionavimą apleido dėl vaikų išvykimo ir parduotuvių pokyčių – dabar gali nusipirkti ir skanauti viską, ko geidžia širdį. Vida išduoda, kad daugiausia iš parduotuvių asortimento mėgsta Kijevo kotletą. Tik grįžus artimiesiems ji raitojasi rankoves, nupučia dulkes nuo likusios kolekcijos dalies ir drauge renkasi, ką žaidimų šį kartą.
Vida dalinasi mėgiamų patiekalų receptais, kurie skaičiuoja jau kelis dešimtmečius, tačiau iki kelių aktualijų ir šiandien.
Salotos su rūkyta skumbre
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 šaltai rūkytų skumbrių, 450 g bulvių, 2 v. š. krienų, 2 v. š. grietinės, 1 v. š. citrinų sulčių, 4 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 obuolių, 100 g salotų.
Žaidimo vardas:
- Išvirkite bulves pasūdytame vandenyje.
- Dubenėlyje reikia su krienus, grie, citrinų sultis ir aliejus. Galite paskaninti maltais pipirais.
- Obuolius dar šiltas bulves supjaustykite stambokais kubeliais, su ir dubenyje ir apliekite padažu.
- Ant viršaus plėšykite salotų lapus ir padėliokite skumbrių gabalėlius.
Ispaniškas daugiaryžis
Porcijos: 4
Jums reikės: 350 g vištienos filė, 400 g Arborio ryžių, 180 ml baltojo vyno, 2 v. š. pomidorų pastos, 1 sauja petražolių, 1 apelsino, 900 ml jautienos sultinio, 2 v. š. sviesto, 2 a. š. saldžiosios paprikos miltelių, 1 a. š. aitriosios paprikos, 1 a. š. ciberžolės, 1 a. š. šafrano, 4 skiltelės česnako, 2 svogūnų, 2 šakelių čiobr, druskos ir pipirų pagal.
Žaidimo vardas:
- Puode išlydykite sviestą, suberkite paprikos miltelius, aitriąją papriką, ciberžolę, šafraną ir smulkintus česnakus.
- Kaitinkite, suberkite smulkiai receptus svogūnus.
- Suberkite kubeliais gydytią vištieną ir iškepkite.
- Suberkite ryžius ir supilkite vyną.
- Maišydami kaitinkite, kol ryžiai sugers visą skystį.
- Sudėk pomidorų pastą, smulkintas petražoles, tarkuotą apelsino žievelę ir supilkite apelsino sultis.
- Įpilkite samtį sultinio ir maišydami virkite, kol ryžiai sugers skystį. Taip samtis po pilkite sultinį ir komplektą, kol ryžiai sugers visą skystį ir bus „al dente“ struktūros – išvirę, bet standūs.
- Dėkite daugiaryžį į lėkštes, pabarstykite čiobrelių lapeliais ir šviežiais maltais pipirais.
Itališkas obuolių pyragas
Gaminimo laikas: 20 min. ruošimo, 1 val. laikymo šaldytuve, 40 min. kepimo
Jums reikės: 6 obuolių, stiklinės cukraus, 3 kiaušinių, 2 stiklinių miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, 1 stiklinė razinų, riešutų ir apelsinų žievelių mišinio.
Žaidimo vardas:
- Obuolius supjaustome kubeliais, sudedame į dubenį ir apibarstome cukrumi.
- Ten pat sudedame stiklinę razinų, riešutų ir apelsinų žievelių mišinio. Paliekame valandai šaltoje vietoje.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais. Suberiame į indą su obuoliais.
- Įmušame 2 kiaušinius. Visus komponentus išmaišome mediniu šaukštu.
- Ištepame skardą riebalais, pabarstome miltais ir perdedame tešlą.
- Kepame iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
