Korėjos kultūros pastaraisiais metais tapusi pasauliniu fenomenu. Nuo muzikos iki maisto – tai, kas mus pasiekia iš Pietų Korėjos, bemat sudomina. O ar ragavote korėjiečių kriaušių? Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė sako, kad matant staigiai išaugusį jų populiarumą pasaulyje, šių vaisių nuspręsta atvežti ir į Lietuvą.
„Mūsų šviežių vaisių skyriuje visko yra – bet rudųjų korėjiečių kriaušių „bae“ iki šiol nebuvo. Neabejotinai ne vienas lietuvis yra pasidavęs „K-manijai“. Ne tik klausosi „K-pop“ (korėjiškos pop muzikos), kerpasi kaip madingosios jų žvaigždės, naudoja korėjiečių kaukes, žiūri šios šalies maistas, bet savo šlovės valandas sulaukęs ir „K-food“ – korėjiečių. Nuolat sekame globalias tendencijas ir rūpinamės, kad lietuviai jų galėtų įsigyti arčiau namų, todėl didžiausios 3 širdelių parduotuvės jau yra pirmoji bandomoji korėjiečių kriaušių partija“, – sako G. Kitovė.
Korėjiškos kriaušės šiuo metu – viena iš pasaulinių kulinarinių madų. Po to maisto parodų jos sulaukia milijoninių eksporto užsakymų, o įvairiose rinkose – nuo Australijos iki JAV – tiesiog šluojamos nuo lentynų.
„Žmonės jas atranda kaip naują, įdomų produktą, todėl matome, kad susidomėjome neblesta, vis stiprėja.Džiaugiamės, kad ir lietuviams galime pasiūlyti paragauti šio pasaulio pavergusio vaisiaus“, – sako G. Kitovė.
„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja, kad nauja, Lietuvoje dar daug neragauta kriaušių veislės patiks ne tik madingų naujovių ieškantiesiems – šios kriaušės naudotos skanios.
„Pietų Korėjoje „bae“ vadinamos kriaušės didesnės ir apvalesnės už mums įprastų veislių. Dėl odelės spalvos dar vadinamos ir rudosiomis. Jau vien jų labai patraukia akį, jos fotogeniškos, bet juk maiste svarbiausias skonis. O korėjiškos kriaušės vertės dėl saldaus, švelnaus minkštimo, jos it aromatingos – iškart žadina apetitą“, – sako J. Sabaitienė.
Nuo daug vakarietiškų kriaušių jos skiriasi ir didesniu sultingumu – šiuose vaisiuose gausu vandens, todėl yra puikus užkandis, padedaiantis skysčių atsargas organizme.
„Paisantiems sveikos mitybos principų, korėjiškos kriaušės taip pat puikus pasirinkimas. Jos turi daug ląstelienos ir mažų kalorijų, yra geras vitaminas C ir K šaltinis. Žinoma, subalansuotoje mityboje svarbiausia – įvairovė, todėl jos gali labai skaniai papildyti kasdienį šviežių vaisių asortimentą. tinklo šviežių vaisių žinovė.
Lengvos užkandžių idėjos su kriaušėmis
Kriaušės dažniausiai yra tikras šaltojo sezono vaisius, pastebi „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška. Rudens derlių skanu ne tik skanauti vieną, bet kriaušės yra tiesiog nepamainomas ingredientas daugybei gurmaniškų užkandžių – būtent jų receptų daugelis prasideda šventiškiems pasisėdėjimas su draugais ir artėjant žiemos šventėms.
„Saldi kriaušė ant sūrio lentos – vienas lengvais ir daugybei skaniausių derinių, nuo kurio sunku atitraukti mėsą. Jų saldumas dera ir su vytintų mėsos sūrumu – pavyzdžiui, kriaušės skiltelės galite pridėti kelias gražgarstes ir apvynioti vytintu kumpi ir patogių skandijų ir valgomų patogių – valgomųjų už kelių akimirkų puikiai, valgomų užkištai lengvai. Semaška.
Korėjietiškos kriaušės puikiai derės ir sočiose, maistingose salotose. Dėkite savo mėgstamų salotų, buratos arba mocarelos sūrio, kriaušių skiltelių, apibarstykite riešutais ir apšlakstykite balzamiko padažu – lengva, pigu ir labai skanu.
„Įdomu tai, kad Pietų Korėjoje sutrintos kriaušės naudojamos kaip saldiklis vietoje cukraus padažuose, kurių pagrindą sudaro actas arba sojų padažas. Su jomis taip pat dažnai marinuojama mėsa, ypač jautiena – kriaušėse esantys fermentai suminkština mėsos baltymus“, – pasakoja E. Semaška.
Tai, kad korėjiškos kriaušės – ypač saldžios, jau savaime ir sufleruoja, jog jos puikiai tiks desertams. Jos skanios bus tiek įprastuose pyraguose ar keksiukuose, tiek ir jos pačios savaime gali virsti įspūdį paliekančiu desertu.
„Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje ypač mėgstamas patiekalas – „baesuk“. Tai – garuose virtos kriaušės, pripildytos su žiema siejamais skanėstais. Didesnės nei įprastos korėjiškos kriaušės tampa puikiu „krepšeliu“ medui, cinamonui ir svarbiausia – imbierui. Už tokį derinį šis skanus patiekalas ir vertinamas kaip imunitetą stiprinantis. Jeigu nenorite žiemiška vaisių įdaryti – tie patys ingredientai puikiai tiks ir gėrimui, šilčiau korėjiškai arbatai „baecha“, – sako E. Semaška ir siūlo du receptus.
Kriaušės su medumi ir cinamonu
Porcijos: 2
Gaminimo laikas:
Reikės: 2 šaukštų kriaušių, 2 šaukštų medaus, ½ šaukštelio cinamono, šiek tiek šviežio, 2 džiovintų vaisių, šiek tiek kederinių pinijų, šviežių grūdų pipirų, druskos, ½ apelsino sulčių.
Žaidimas:
- Nupjaukite šiek tiek tiek kriaušių viršaus (2-3 cm) ir tas dalis pasilikite (bus „dangteliai“). Šaukštu išskobkite sėklas, šerdį ir šiek tiek tiek minkštimo.
- Kriaušių vidų užpildykite medumi, cinamonu, tarkuotu imbieru, smulkintomis datulėmis, kedrinėmis pinijomis, pagardinkite druska ir pipirais. Uždenkite kriaušių viršūnėlėmis.
- Dėkite į garų puodą arba kepkite orkaitėje. Tokiu atveju į indą su kriaušėmis ir įpilkite vandens, kad jis vaisius apsemtų 2-3 cm, ir uždenkite dangčiu arba folija. Virkite garuose arba kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių.
- Leiskite šiek tiek pravėsti, patiekite su šaukštu ir prieš valgant iš šviežių apelsinų sulčių ant kriaušių. Skanaus!
Šildanti korėjietiška kriaušių arbata
Porcijos: 2
Gaminimo laikas:
Reikės: 2 šaukštų korėjiečių kriaušių, 2 šaukštų medaus, ½ šaukštelio cinamono, šiek tiek šviežio imbiero, 2 džiovintų vaisių, šiek tiek kedrinių pinijų.
Žaidimas:
- Kriaušes supjaustykite ketvirčius, pašalinkite sėklas, šerdį, odelę nulupkite. Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Nuluptą imbierą supjaustykite plonais griežinėliais.
- Į puodą sudėkite kriaušes, datules, imbierą ir užpilkite 2 puodeliais vandens. Uždenkite dangčiu ir virkite apie 10 minučių.
- Po 10 minučių kriaušės iškils į viršų ir bus paruoštos. Išjunkite ugnį, išpilstykite gėrimą į puodelį, paskaninkite medumi, įdėkite kedrinių pinijų ir mėgaukitės.
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
