Kopūstai – viena populiariausių lietuvių daržovių, ypač šaltuoju metų laiku. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, rudenį kopūstai atsiduria daugelio pirkėjų krepšeliuose – iš jų gaminamos sriubos, salotos ar troškiniai. Rudeniui einant į pabaigą, kai orai vis labiau vėsta, tradiciškai prasideda ir kopūstų rauginimo metas – paprastas būdas pasiruošti skanių atsargų žiemai, kurių kaina nevargins piniginės.
Rudens derliumi mėgaujasi ir žiemą
Ruduo – geriausias metas kulinariniams eksperimentams, ypač su šviežiomis daržovėmis, kurių tinklas turi itin platų asortimentą. Siekiant pirkėjams pasiūlyti aukščiausios kokybės daržoves, „Iki“ glaudžiai bendradarbiauja su augintojais, be to, vietinių ūkių užaugintos daržovės mėgstamos ir pirkėjų.
„Lietuviai mėgaujasi ne tik šviežiu derliumi, ir nori dalelę jo išsaugoti žiemos mėnesiams. Feruoto maisto populiarumas auga pasaulyje, tačiau Lietuvoje tai nevė, o mūsų kulinarinės tradicijos dalis. „Iki“ komunikacijos vadovė G. Kitovė.
Pastaruoju metu pirkėjai vis dažniau dairos į kitų šalių virtuves, ieško įdomesnių skonių ir bando juostų pritaikyti savo namuose, populiarias daržoves, įmantresnius ingredientus ar prieskonius. Visgi tradiciniai, nuo seno pamėgti receptai tarp gyventojų taip pat mėgstami. Be kopūstų neįsivaizduojamų šildančių daržovių troškinių, kopūstų ir daržovių blynų ar siūlomų sriubų, balandėlių, netgi bandelių ar pyragų gamyboje. Na, ir žinai – rauginimui.
Ypatinga nauda sveikatai
Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė, kopūstai Lietuvoje nuo seno pamėgti ne veltui. Pusėje puodelio virtų kopūstų randamas net trečdalis dienos vitamino C dozė. Virtuose arba garuose ruoštuose kopūstuose gausu skaidulų, folio rūgšties, kalio, magnio, vitaminų A ir K ir kitų naudingų mineralų.
Vienas sveikiausių iš kopūstų pagamintų valgių – rauginti kopūstai. Kaip pasakoja ekspertė, kopūstams fermentuojantis, gaminami natūralūs probiotikai arba gyvosios bakterijos. Raugintuose kopūstuose randama gausybė maistinių skaidulų, juose taip pat yra daug vitamino C ir K, kalio, kalcio ir fosforo. Raugintų vartojimas ne tik aprūpina organizmą reikiamu kopūstu, bet ir gerina virškinimą.
Kaip namuose užsiraugti kopūstų?
„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad kopūstų rauginimas – pakankamai ilgas, bet nesudėtingas procesas. Paprastai kopūstams užraugti reikalingos 3–4 savaitės. Tiesa, raugintus kopūstus galima valgyti kiekviename rauginimo proceso etape, todėl nėra minimalaus ar maksimalaus fermentacijos laiko. Kelias dieną ar savaitę pasifermentavę kopūstai bus kur kas švelnesnio skonio.
„Kopūstų rauginimas nereikalauja nei įmantrių ingredientų, nei prietaisų. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai susmulkintus kopūstus sumaišyti su trupučiu druskos, viską sudėti į indą, suslėgti ir laukti. Žinoma, kad būtų skaniau, kopūstus gardinti galite ne tik druską, bet ir kitus prieskonius. rūgštelės – galite įmaišyti spanguolių“, – kalba „Iki“ šefė.
Pasak jos, jeigu nenorite užsiraugti didelio kopūstų kiekio – ne bėda. Juos rauginti galite ir nedideliuose emaliuotuose indeliuose. Į pasirinktą indą sudėję kopūstus, morkas ir mėgstamus prieskonius viską iš ir gerai su lėkšte, dangčiu ar kitu sunkiu daiktu bei laikykite vėsioje vietoje. Rūgdami kopūstai išskiria natūralų skystį, į kurį kelioms savaitėms panardintas kopūstas lėtai fermentuojasi ir tampa traškus, rūgštus bei pripildytas įvairių gerųjų medžiagų. Būtent dėl šios priežasties rauginant kopūstus svarbiausia, kad jie būtų panardinti savo natūraliame skystyje, todėl nepamirškite jų kartotėmis pamaišyti ir paspausti.
E. Semaška rekomenduoja kopūstų užsiraugti ir namuose bei dalijasi keliais receptais.
Tradiciniu būdu rauginti kopūstai
Reikės: 5 kilogramų kopūstų, 500 g morkų, 100 g druskos.
Žaidimas:
- Nuėmus gūžių viršutinius lapus išpjaukite kopūsto kotus. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite tarkę. Su kopūstus, morkas ir druską. Į indą įdėti 15-20 cm storio sluoksnį paruoštų kopūstų. Gerai su atsipalaiduok, šiek tiek patraišk, kad rugstant lengviau rastų sultys. Vėl uždėkite sluoksnį kopūstų, ir taip pat tol, kol sudėsite viską. Indo neužpildykite iki jo viršaus, nes rūgdami kopūstai kiek pakyla.
- Kopūstams leisti pastovėti, kad atsirastų sulčių. Uždėk ant indo viršaus medinę lentelę ir paslėkite sunkesniu daiktu. Visi kopūstai turėtų būti apsemti sultimis. Indą uždenkite dangčiu. Rekomenduojama pirmąsias dienas kopūstus laikyti šiltesnėje patalpoje. Paviršiuje pasirodžius putoms kopūstus galite nešti į vėsesnę vietą. Rauginkite kopūstus tol, kol jų rūgštumas atitinka jūsų pasakyti. Sudėję į stiklinius laikykite vėsioje patalpoje.
Rauginti kopūstai su spanguolėmis
Reikės: 1 vnt. kopūsto, 4 vnt. morkų, 1 v. š. druskos, gazuoto vandens, šiek tiek tiek kmynų, šiek tiek tiek spanguolių.
Žaidimo vardas:
- Supjaustykite kopūstą, morkas sutarkuokite tarka. Su paruošti ir sudėti stiklinę, vis tiek šaukštu. Įberkite druską ir užpilkite gazuotu vandeniu. Stiklainį įdėkite į gilesnę indą, nes rūgstant skystis veršis lauk.
Po 3 kopūstai bus tinkami valgyti, todėl juos perpilkite į puodą ir į kmynų bei spanguolių. Masę sudėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje patalpoje. Skanaus!
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
