Kiaulienos kotletai – vienas universaliausių ir bene dažniausių patiekalų, sutinkamų Lietuvos gyventojų virtuvėse. Jie mėgstami dėl savo paprastumo ir sotumo, o ir žema kaina – dar vienas svarbus privalumas. Tačiau net ir toks paprastas patiekalas, pasitelkus šiek tiek fantazijos ir reikiamų ingredientų, gali tapti gurmanišku valgiu. Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi trimis gardžiais, dar nematytais receptais, kurie garantuotai apdovanos įstabiais skonių pojūčiais.
„Nors ir paprastas, vos iš kelių ingredientų sudarytas patiekalas, jam pagaminti reikia tikrai kokybiškų produktų, vienas kurių – smulkinta kiauliena. Šviežia mėsa turi būti natūralios spalvos, elastinga ir malonaus kvapo. Norint išsirinkti kokybiškus mėsos gaminius, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į jų pakuotę. Ji turėtų būti neišsipūtusi, nepažeista ar kitaip mechaniškai sugadinta. Taip pat, siekiant įsigyti išskirtinio šviežumo mėsą, rekomenduojama rinktis supakuotus gaminius, nes jie yra apsaugoti nuo tiesioginio kontakto su oru, šviesa ir drėgme, kurie skatina gedimą“, – sako „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.
Prekybos tinklo atstovė atkreipia dėmesį, kad išsirinkti išties kokybišką mėsą savo patiekalams gali padėti ir papildomi žymėjimai, esantys ant pakuočių. Pavyzdžiui, „Lidl“ asortimente esančių mėsos gaminių kokybė yra papidlomai tikrinama „Eurofins“ laboratorijose ir žymima atitinkamu ženklu.
Išskirtiniam skoniui – netikėtas ingredientas: marinuoti kiaulienos kotletai – su citrinos žievele
Jei klasikiniai kiaulienos kotletai skamba ne taip įdomiai ir viliojančiai, „Lidl“ siūlo išbandyti ypatingą versiją, kuriai skonio suteikia gaivi citrina ir laikas. Šio išskirtinio recepto paslaptis – leisti kiaulienai ilgiau pasimarinuoti ir tik tada kepti kotletus.
Jums reikės:
500 g smulkintos kiaulienos
1 vidutinio dydžio svogūno
2 skiltelių česnako
1 kiaušinio
3–4 v. š. džiūvėsėlių
50–70 ml „Pilos“ pieno
1 a. š. druskos
0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų
2 v. š. citrinos žievelės
Žiupsnelio džiovintų čiobrelių, krapų ar saldžiosios paprikos
„Pilos“ sviesto kepimui
Paruošimas:
Džiūvėsėlius užpilkite šiltu pienu ir palikite 5–10 minučių, kad suminkštėtų. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapokite arba sutarkuokite.
Į dubenį sudėkite smulkintą kiaulieną, įmuškite kiaušinį, sudėkite supjaustytus svogūną ir česnaką, išbrinkusius džiūvėsėlius, prieskonius ir tarkuotą citrinos žievelę. Gerai išminkykite rankomis, kol masė taps vientisa ir šiek tiek lipni.
Užklokite dubenį maistine plėvėle ir padėkite į šaldytuvą. Palaikykite masę šaldytuve bent 12 valandų.
Suformuokite 1,5–2 cm storio kotletus. Juos galite dar lengvai apvolioti džiūvėsėliuose – tuomet jie bus traškesni.
Kepkite įkaitintame svieste ant vidutinės ugnies po 5–6 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Jei norite dar sultingesnių kotletų, po kepimo sudėkite į kepimo indą ir pašaukite į 180 °C orkaitę dar 10–15 minučių.
Iškeptus sultingus kotletus patiekite su bulvių koše ir raugintais kopūstais: tai – puikus maistas tokį vėsų rudenį.
Gardumo suteiks ir garnyras: klasikiniai kotletai – su gardžia bulvių ir morkų piurė
Paįvairinti klasikinius kotletus galima ir eksperimentuojant su garnyru. Bulvių košė, grikiai, perlinės kruopos – vieni dažniausių garnyrųpasirinkimų, patiekiant koktletus, tačiautačiau ryškiaspalvė, pikantiška bulvių ir morkų piurė kasdienišką patiekalą gali paversti gurmaniška vakariene.
Bulvių ir morkų piurė reikės:
4 vidutinių bulvių
2 didelių morkų
1 mažo svogūno
1–2 v. š. „Pilos“ sviesto
50–100 ml „Pilos“ pieno
1 a. š. aitriosios paprikos miltelių
Druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
Šlakelio citrinos sulčių
Gaminimas:
Paruoškite daržoves: bulves ir morkas nulupkite, supjaustykite stambiais gabalais. Sudėkite daržoves į puodą, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite apie 20 min., kol suminkštės.
Keptuvėje svieste lengvai apkepinkite smulkintą svogūną, kol jis bus auksinis. Suberkite aitriosios paprikos miltelius ir pamaišykite.
Nupilkite išvirusių daržovių vandenį. Sudėkite sviestą, aitriąją papriką, svogūnus, įpilkite šlakelį pieno. Sutrinkite viską trintuvu iki vientisos, ryškiaspalvės masės.
Pagardinkite piurė druska, pipirais ir patiekite su sultingais kiaulienos kotletais.
Ir skanu, ir sultinga: keliaukite po skonių pasaulį su „keftedes“
Tie, kas domisi pasaulio virtuvėmis, patvirtins: daugelyje jų sutiksite vienokios ar kitokios rūšies mėsos kukulių. Tad jei šią vasarą taip ir nepavyko pakeliauti, tikrą skonių kelionę galima patirti paragavus „keftedes“ – graikiškųjų mėsos kukulių.
„Keftedes“ – tai Graikijoje mėgstami kotletukai, kvapnūs dėl žolelių, sultingi, ir dažnai patiekiami su tzatzikio padažu. Jie šiek tiek primena mūsų kotletus, bet turi išskirtinį Viduržemio regiono aromatą.
4 porcijoms reikės:
500 g smulkintos kiaulienos
1 svogūno
2 skiltelių česnako
1 kiaušinio
2–3 v. š. džiūvėsėlių
3 v. š. pieno
1 v. š. smulkintų šviežių petražolių
1 v. š. smulkintų mėtų
0,5 a. š. raudonėlio
0,5 a. š. druskos
0,5 a. š. juodųjų pipirų
Žiupsnelio cinamono
Kepimui – alyvuogių aliejaus
Paruošimas:
Džiūvėsėlius užpilkite pienu arba vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad suminkštėtų. Svogūną ir česnaką sutarkuokite ar labai smulkiai supjaustykite.
Į dubenį sudėkite smulkintą kiaulieną, išbrinkusius džiūvėsėlius, svogūną, česnaką, kiaušinį, žoleles, druską ir prieskonius. Gerai išminkykite masę – ji turi tapti puri ir šiek tiek lipni.
Uždenkite dubenį ir padėkite į šaldytuvą bent 30 minučių – tai padės prieskoniams susigerti, o kotletai bus tvirtesni.
Suformuokite rutuliukus (graikinio riešuto dydžio) arba pailgus kotletukus. Kepkite juos įkaitintame alyvuogių aliejuje ant vidutinės ugnies po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
„Keftedes“ puikiai dera ne tik su tzatzikio padažu, bet ir graikiškomis salotomis su fetos sūriu arba pitos duona ir šlakeliu citrinos sulčių.
Skanaus!
Kokybiškos šviežios mėsos ir jos gaminių kasdien įsigysite visose 82 „Lidl“ parduotuvėse 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.