Sunku būtų rasti lietuvio virtuvę be bulvių – ši daržovė nuo seno laikoma viena universaliausių, nes tinka tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams. Bulvės – itin sočios, įperkamos bei dera su daugybe ingredientų, o tinkamai paruoštos gali virsti visai netikėtais skonio atradimais. Vis dėlto dažnai gali pripažinti, kad kartais pritrūksta idėjų, kaip iš bulvių pagaminti ką nors įdomesnio nei įprasta bulviniai blynai ar kugelis.
Įdomu tai, kad bulvės iš tradicinės lietuviškos vakarienės lėkštės pamažu keliai ir į pusryčių meniu. Ši tendencija atėjo iš Skandinavijos ir JAV virtuvių, kur dažnai tampa pagrindiniu ingredientu įvairiuose pusryčių patiekaluose – nuo bulvių skrebučių (angl. hash browns) ir vaflių iki orkaitėje keptų pusryčių apkepų. Tokie patiekalai tikrai paprastumu, sotumu ir leidžia išnaudoti tai ką čia – likusias virtas bulves ar kitas daržoves.
Pasak Lukos Lesauskaitės-Remeikės, tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovės, bulvės daugiausia viena populiariausių daržovių tarp įvairaus amžiaus pirkėjų, tačiau keičiasi požiūris į tai, kaip ir ruošti.
„Bulvės – tikros virtuvės chameleonas. Jos gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, ir garnyru, ir netgi pusryčių ingredientu. Pastaruoju metu pastebime, kad žmonės vis drąsiau eksperimentuoja: bulvės naudojamos tik tradiciniuose patiekaluose, bet ir užkandžiuose ar salotose, kuriose jos pakeičia kitus, brangesnius produktus“, – sako ji.
Ji priduria, kad bulvės – puikus pavyzdys to, ką galima vadinti paprastu, bet protingu maistu. Jos nereikalauja sudėtingų ruošimo būdų, bet suteikia begalę galimybių improvizacijai virtuvėje. Nesvarbu, ar tai būtų greiti pusryčiai, ar jaukiai šeimos vakarienė – iš bulvių galima paruošti įvairius patiekalus, pritaikytus įvairiems skoniams ir poreikiams.
Dėl savo prieinamų kainų ir ilgo galiojimo šis produktas tampa ištikimu pagalbininku kiekvienoje virtuvėje – leidžia pakankamai daug, skaniu maistu neišleidžiant daug.
„Neabejotinai bulvės yra viena įperkamiausių ir universaliausių daržovių lietuvių virtuvėje, o tai dar labiau didina patrauklumą. Jos visada po ranka, tinka įvairiems patiekalams ir niekada nenuvilia skoniu. Be to, šią savaitę mūsų tinklo parduotuvėse ypač galima įsigyti pigių lietuviškų bulvių – kilogramas netikėtų už 0,19 euro. Tad tai – puikus metas rasti naujų Lesauskaitė-Remeikė.
Prekybos tinklas „Rimi“ kviečia išbandyti tris unikalius ir taupius receptus iš bulvių, kurie įkvėps virtuvėje tiek pradedančiuosius, tiek patyrusius kulinarus. Pusryčiams – gardūs bulvių skrebučiai su lašiša, pietums – gaivios bulvių salotos su mocarela, o vakarienei – kroketai su bulvėmis ir žuvimi.
Bulvių skrebučiai su lašiša
2 porcijos reikės:
- 500 g bulvių
- 100 g sūdytos lašišos filė
- 100 g grietinės
- druskos pagal jus
- pipirų pagal poreikius
Gaminimo eiga:
Bulves nuskuskite ir sutarkuokite, tuomet nusunkite per sietelį ar ploną virtuvinį rankšluostį. Į tarkuotas bulves įberkite druskos ir pipirų pagal jums. Gerai įkaitinkite saugoti su aliejumi. Formuokite bulvinius blynus-skrebučius ir kepkite įkaitintame aliejuje po 2 minutes iš abiejų pusių. Lašišą supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Bulvinius blynus patiekite su lašiša ir grietine.
Bulvių ir mocarelos salotos
1 porcijai reikės:
- 2 vidutinio dydžio bulvių
- 125 g mocarelos sūrio
- 1 saujos salotų lapų (pavyzdžiui, gražgarsčių)
- 60 g vytinto kumpio griežinėlių
- 1 saujos šaldytų žirnelių
- 1 saujos šaldytų šparaginių pupelių
- 1 šaukštelio garstyčių
- 0,5 citrinos (sultimai)
- alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga:
Bulves išvirkite ir supjaustykite gabaliukus. Mocarelą suplėšykite į vidutinio dydžio gabaliukus. Salotų lapus nuplaukite ir nusausinkite. Vytintą kumpį supjaustykite griežinėliais. Žirnelius ir pupeles trumpai apvirkite arba atitirpinkite. Į dubenį sudėkite visas salotų sudedamąsias dalis. Padažui su garstyčias, citrinos sultis ir alyvuogių aliejus. Užpilkite padažą ant salotų ir lengvai išsukite.
Kroketai su bulvėmis ir žuvimi
Reikės 4 porcijų:
- 230 g bulvių
- 240 g lydekos filė
- 50 g „Salling“ kvietinių miltų
- 1 kiaušinio
- 1 saujos džiūvėsėlių
- druskos pagal jus
- pipirų pagal poreikius
- aliejaus kepimui
Gaminimo eiga:
Bulves išvirkite, sumalkite arba sugrūskite ir atvėsinkite. Žuvį atitirpinkite, nuvarvinkite ir sumalkite. Į bulvių masę su druską sumaltą žuvį, kiaušinį, miltus, pipirus ir gerai iš tinka. Rankomis formuokite apie 50–60 gramų kroketus, apvoliokite juos džiūvėsėliuose. Giliame puode įkaitinkite aliejų ir kroketus kepkite apie 5 minutes, kol gražiai apskrus. Iškeptus kroketus ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Skanaus!
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
