Kai dienos trumpėja, o virtuvėje dažniau norisi šilumos, atrasti naujus receptus tampa dar maloniau. Žiedinis kopūstas – daržovė, kuri savo universalumu gali nukelti į skirtingus pasaulio kraštus. Iš jo visai nebrangiai galima paruošti tiek amerikietiško stiliaus aštrius užkandžius ar azijietiškais prieskoniais gardintus kąsnelius, tiek ir gurmanišką daržovių „steiką“. „Lidl“ kviečia atrasti tris nebrangius, bet ypatingus receptus su žiediniu kopūstu, kurie nustebins savo skonių įvairove.
Žiedinis kopūstas priklauso kryžmažiedžių šeimai ir yra artimas brokolių bei briuselinių kopūstų giminaitis. Jis kilęs iš Viduržemio jūros regiono, tačiau šiandien populiarus visame pasaulyje. Įdomu tai, kad žiedinis kopūstas gali būti ne tik baltas – egzistuoja violetinių, žalių ar net oranžinių veislių, kurios išsiskiria papildomomis maistinėmis medžiagomis ir vitaminais.
Populiarus įvairių šalių virtuvėse
Šiandien žiedinis kopūstas įsitvirtinęs daugelyje pasaulio virtuvių. Europoje jis jau šimtmečius buvo vertinamas kaip elegantiškas garnyras, kurį mėgo tiek italai, tiek prancūzai. JAV žiedinis kopūstas tapo tikru atradimu sporto baruose, kai atsirado aštrūs „Buffalo“ stiliaus kąsneliai – vegetariška alternatyva vištienos sparneliams. Azijoje ši daržovė sėkmingai prisitaikė prie prieskoniais turtingų virtuvių – čia ji dažnai kepama su imbieru, medumi, sojų padažu ir patiekiama kaip gatvės maistas.
„Pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi universalias daržoves, kurios tinka ir kasdieniams, ir gurmaniškiems patiekalams. Žiedinis kopūstas – puikus to pavyzdys: iš jo galima nebrangiai paruošti įvairių pasaulio virtuvių patiekalus. Tai leidžia namuose išbandyti skirtingų žemynų skonius be didelių išlaidų. Žiedinis kopūstas puikiai tinka tiek taupiems, tiek ir labai kūrybiškiems virtuvės eksperimentams“, – sako „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.
Žiedinį kopūstą rekomenduojama laikyti šaldytuve, suvyniojus į kepimo popierių arba medžiaginį maišelį – taip jis ilgiau išlaikys šviežumą. Svarbu ji plauti tik prieš vartojant, nes drėgmė pagreitina gedimą. Norint pasiruošti atsargų žiemai, žiedinį kopūstą galima susmulkinti žiedynėliais, trumpai apvirti ir užšaldyti – taip jis nepraras savo skonio ir maistinės vertės.
Įkvepiantys receptai iš viso pasaulio
Pastaraisiais metais socialiniuose tinkluose nuvilnijo tikras bumas – visi dalijosi žiedinio kopūsto „steiko“ receptu. Ši daržovė tapo madingu patiekalu, kuris gali nustebinti net mėsos mėgėjus. Dar svarbiau tai, kad žiedinis kopūstas išsiskiria ir savo prieinamumu – už nedidelę kainą galima išbandyti receptus, kurie primins skonių kelionę per pasaulį.
Kai norisi tikro vakarėlio skonio: aštrūs „Buffalo“ stiliaus kąsneliai be mėsos
Aštrūs, traškūs ir be mėsos – amerikietiškos virtuvės įkvėptas užkandis, kuris puikiai tinka vakarėliui ar savaitgalio vakarui namuose.
Jums reikės:
1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galvos (apie 700 g)
80 g miltų
120 ml vandens
2 a. š. česnako miltelių
1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
Druskos, pipirų pagal skonį
120 ml „Buffalo“ padažo (arba aštraus pomidorų padažo su čili)
2 v. š. „Pilos“ sviesto arba alyvuogių aliejaus
Patiekimui: morkų ir salierų juostelių, jūsų mėgstamo padažo
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Dubenyje sumaišykite miltus, vandenį, česnako ir paprikos miltelius, įberkite druskos bei pipirų. Tešla turi būti tiršta, bet pakankamai skysta, panaši į tešlą blynams.
Žiedinį kopūstą supjaustykite vidutinio dydžio žiedynėliais. Kiekvieną panardinkite į tešlą ir sudėkite ant skardos, palikdami tarpus tarp kiekvieno gabalėlio.
Kepkite 20–25 minutes, kol kąsneliai apskrus.
Išlydykite sviestą ir sumaišykite su „Buffalo“ padažu. Išimkite daržoves, aptepkite šiuo mišiniu ir grąžinkite į orkaitę dar 5 minutėms.
Iškeptus kąsnelius patiekite karštus, kartu su morkų bei salierų juostelėmis ir mėgstamu padažu.
Saldžiarūgštis Azijos prisilietimas: traškūs žiedinio kopūsto kąsneliai su imbieru ir medumi
Azijos virtuvės įkvėptas patiekalas – traškūs kąsneliai, kuriuos dengia salstelėjęs, imbieru ir medumi kvepiantis padažas. Puikus pasirinkimas prie ryžių, šviežių salotų ar kaip sotus užkandis savaitgalio vakarui.
Jums reikės:
1 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galvos (~700 g), supjaustytos nedideliais žiedynėliais
80 g miltų
½ a. š. kepimo miltelių
½ a. š. druskos
½ a. š. juodųjų pipirų
½ a. š. saldžiosios paprikos miltelių
½ a. š. česnako miltelių
100–150 ml karšto vandens (tešlai)
300–400 ml kepimui tinkamo aliejaus
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 cm šviežio imbiero gabalėlio, smulkiai tarkuoto
1 skiltelės česnako, susmulkintos
2 v. š. sojų padažo
2 v. š. medaus
1 v. š. miltų (padažui sutirštinti)
Pusės stiklinės vandens (priklausomai nuo norimo padažo tirštumo)
Sezamo sėklų pabarstymui
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus, papriką ir česnako miltelius. Įpilkite karšto vandens ir išmaišykite iki vientisos, tirštos tešlos, primenančios pyrago tešlą. Jei reikia, įpilkite dar truputį vandens.
Į dubenį sudėkite žiedynėlius ir gerai apvoliokite, kad jie pasidengtų tešla.
Giliame puode įkaitinkite aliejų (apie 170–180 laipsnių). Kepkite žiedynėlius mažomis porcijomis po 3–4 minutes, kol taps auksiniai ir traškūs. Išimkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
Norint dar traškesnio rezultato, žiedynėlius galima apkepti antrą kartą dar apie 1–2 minutes.
Padažui keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, kuriame trumpai apkepkite imbierą ir česnaką. Supilkite sojų padažą, medų ir miltus, greitai išmaišykite. Pamažu pilkite vandenį, kol padažas pasieks norimą tirštumą. Užvirkite.
Į paruoštą padažą suberkite keptus žiedynėlius, gerai išmaišykite, kad jie pasidengtų lipniu glajumi.
Patiekite karštus, pabarstę sezamo sėklomis.
Socialinių tinklų žvaigždė – žiedinio kopūsto „steikas“
Daržovių „steikas“ – įspūdingai atrodantis patiekalas, kuris gali pakeisti mėsą vakarienėje. Tuo jau įsitikino milijonai gyventojų visame pasaulyje, iš arti socialiniuose tinkluose susipažinę su neįtikėtinos sėkmės sulaukusiu receptu.
Jums reikės:
1 didelės žiedinio kopūsto galvos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
½ a. š. česnako miltelių
Druskos, pipirų pagal skonį
Šlakelio citrinos sulčių patiekimui
Mėgstamo padažo, paruošto jogurto pagrindu
Gaminimas:
Žiedinį kopūstą nuplaukite, pašalinkite lapus ir nupjaukite dalį kotelio, kad jis stovėtų stabiliai. Supjaustykite į storas, apie 2 cm dydžio riekes – taip gausite „steikus“.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Riekes sudėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite paprikos ir česnako milteliais, druska bei pipirais.
Kepkite apie 20–25 minutes, vieną kartą apverskite, kad abi pusės gražiai apskrustų.
Patiekite karštus, apšlakstytus citrinos sultimis ir su mėgstamu jogurtiniu padažu.
Skanaus!
Traškių, gardžių žiedinių kopūstų ir kitų šviežio rudens derliaus gėrybių įsigysite visose 82 „Lidl“ parduotuvėse 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.