Kava – vienas patinkančių gėrimų Lietuvoje, bet jos skonis nebūtų visada toks pat. Naujų ritualų rudens sezonui, vis daugiau žmonių drąsiai eksperimentuoja – į kavą beria netikėtus prieskonius, naudoja riešutų Ieško sviestą, augalinius gėrimus ar vanilės ekstraktą. Taip kavos puodelis tampa ne tik kasdieniu įpročiu, bet ir kūrybine improvizacija.
Pasak lietuviško tinklo „Maxima“, vienas pirkėjas tinkle per vidutiniškai prekybos įsigyja 2,4 kavos pakuotės. Daugiausia nuperkama maltos kavos, antroje vietoje – kavos mišiniai, trečioje – kapsulės.
„Mūsų pirkėjai vis labiau neapsiriboja tik klasikine juoda kava – populiarėja ir vanile, karamele ar kitais netikėtais skoniais praturtinta, jos gėrimai. Kava daug suprantama kaip ritualas, be kurio sunku įsivaizduoti kasdieną. Reikšmingai sumažinome reguliarias kainas visai kavos kategorijai – nuo pupelių ir maltos kavos iki kapsulių bei tirpių. Dabar jų kainos visada yra 25–45 proc. mažesnės, nuo konkretaus produkto, ir žymimos geltonomis etiketėmis“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Snieguolė Valiaugaitė.
Kai norisi naujo skonio: ką galima dėti į kavą?
Kavai tapus neatsijama kasdien dalimis, nenuostabu, kad daugumai jos norisi rasti iš naujo: į puodelį kavos keliauja prieskoniai, įvairių skonių augaliniai gėrimai ar gabalėlis sviesto.
Eksperimentuoti su kavos skoniu padeda net ir pakeistisi virtuvėje turimi ingredientai – reikia tik trupučio fantazijos ir drąsos. Pavyzdžiui, keli druskos grūdeliai išties gali subalansuoti kartumą ir išryškinti skonio gilumą – tai ypač tinka tamsiai skrudintoms pupelėms. Ciberžolė suteikia ne tik ryškią spalvą, bet ir šildantį pojūtį – sumaišius ją su trupučiu pipirų ir medaus, galima pasigaminti išskirtinį rudens gėrimą.
„Cinamonas ir kardamonas – rudeniški, šildantys prieskoniai, kurie suteikia jaukumo. Kardamonas populiarus Artimuosiuose Rytuose, cinamonas – klasika tiek kavos puodelyje, tiek ant pieno putos. Tuo metu žiupsnelis kakavos miltelių ar tarkuoto šokolado paverčia kavą tikru desertu. suteikia sodrumo, švelnumo ir natūralaus saldumo. Vos keli lašai vanilės arba migdolų ekstrakto – ir puodelis kvepės tarsi desertinė kava be jokio cukraus Jei norisi rasti daugiau netikėtų kelio idėjomis, kuo dar galite paskaninti kavą“, – pataria S. Valiaugaitė.
Moliūgų prieskonių kava
Šis gėrimas – tarsi rudeniškas apsikabinimas puodelyje. Moliūgų tyrė, kvapnūs prieskoniai ir švelnus pienas sukuriao moliūgų pyrago nuotaiką, kuris puikiai dera su kava. Vienai porcijai reikės:
- 1 puodelio mėgstamos kavos arba espreso;
- 2 v. š. moliūgų tyrės;
- 150–200 ml šilto arba putoto pieno;
- ½ a. š. cinamono;
- žiupsnelio maltų imbierų ir muskato;
- 1 a. š. medaus arba klevų sirupo;
- plakta grietinėlė;
- žiupsnelio prieskonių pabarstymui.
Gaminimas. Moliūgų tyrę su prieskoniais ir medumi sirupu, pašildykite kartu su pienu. Plakite iki vientisos, tiek putotos konsistencijos. Supilkite į puodelį su kava, lengvai padeda. Norint – papuoškite plakta grietinėle ir pabarstykite cinamonu ar moliūgų pyrago prieskonių mišiniu.
Obuolių pyrago skonio kava
Tai iš šio rudens skonio atradimų – obuolių tyrė, cinamonas ir švelnus pienas šiame recepte susijungia į kvapnią kavą, primena šiltą obuolių pyrago gabalėlį. Puikus pasirinkimas tiems, kurie nori rudeniškos nuotaikos be moliūgų skonio. Vienai porcijai reikės:
- 1 puodelio mėgstamos kavos arba espreso;
- 2 v. š. obuolių tyrės (naminė ar nesaldinta obuolienė);
- 150–200 ml šilto arba putoto pieno;
- ½ a. š. cinamono;
- 1 a. š. medaus arba klevų sirupo;
- plakta grietinėlė;
- žiupsnelis cinamono.
Gaminimas. Obuolių tyrę su su cinamonu ir medumi, pašildykite kartu su pienu. Plakite iki vientisos konsistencijos. Supilkite šį mišinį į puodelį su kava, šiek tiek tiek padėkite. Norint galima papuošti plakta grietinėle ir pabarstyti cinamonu.
Kava su sviestu (Neperšaunama kava)
Energingam rytui – riebalų turtinga kava, kuri išpopuliarėjo tarp sveikos gyvensenos šalininkų. Ji ne tik suteikia sotumo jausmą, bet ir maloniai šildo. Vienai porcijai reikės:
- 1 puodelio karštos juodos kavos;
- 1 v. š. sviesto (geriausia – nesūdyto);
- 1 v. š. kokosų aliejaus.
Gaminimas. Viską supilkite į plaktuvą ar trintuvą ir plakite 20–30 sekundžių, kol kava taps kreminė.
Kava su medumi, cinamonu ir žiupsneliu druskos
Mažiau cukraus, daugiau natūralaus skonio – šis šildantis kavos receptas puikiai tinka rudens vakarams. Vienai porcijai reikės:
- 1 puodelio karštos kavos;
- 1 a. š. medaus;
- ½ a. š. cinamono;
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas. Į puodelį kavos įtrauk į medų, cinamoną ir druską. Skonis subtiliai saldus ir kupinas tiek prieskonių kaip jaukus apkabinimas iš vidaus.
Daugiau informacijos:
El. paštas [email protected]
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
