Kai virtuvėje pasklinda šviežiai lupamos citrusų žievelės aromatas, daugelis pajunta artėjančių švenčių nuotaikų. Šis kvapas ne tik pranašauja Kalėdas, bet ir puikiai dera su saldžiais kepiniais. Maisto tinklaraštį „Valgė spalvė“ kurianti Živilė Stumbrienė kviečia išbandyti apelsininius keksiukus be glitimo, kurie tiks tiek saldžiam savaitgaliui, tiek kalėdiniam stalui. Šis receptas tinka alternatyviems ne tik skonių, bet ir sudėtimi – todėl puikiai nėra glitimo, kuris puikiai tinka tiems, kurie tradiciniams kepiniams, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime spaudai.
„Pasteime, kad pirkėjai vis“, leidžia daugiau renkasi produktus, kurie eksperimentuoti virtuvėje, bet kartu atitinka sveikesnius mitybos principus. – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pažymi, kad apelsinai skanūs ne tik kaip užkandis, bet yra labai universalūs – tik ne tik gėrimam, bet ir pagrindiniams patiekalams ir net desertams.
„Su apelsinais galima sukurti stulbinančių skonių, kurie praturtins kasdienį meniu. Jau vien šviežiai išspaustos apelsinų sultys ryte ne tik suteikia energijos, bet ir aprūpina organizmą vitaminu C, ypač ypač svarbiu šaltuoju metų laiku. špinatais, feta sūrių ir apelsinų skiltelėmis, apšlakstytos citrusinių vaisių vinegretu – greitas apelsinų ir burokėlių „karpačas“. O vės vakara su draugais galite mėgautis aromatiniu karštu gėrimu iš apelsinų, cinamono ir gvazdikėlių, kuris pripildys namus jaukia nuotaika“, – idėjomis dalijasi J. Sabaitienė.
Smaližiai taip pat neliks nusivylę – kvapnūs apelsinai padeda visai lengvai sukurti aromatu bei skoniu svaiginantį šedevrą. Tam pritaria ir tinklaraštį „Valgė spalvė“ rašanti Živilė.
„Apelsinai kepiniuose man – ne tik skonis, bet ir emocija. Jie suteikia pyragams ir keksiukams nepakartojamą drėgmę, o kvapą iš orkaitės tiesiog užburia. Šiuose keksiukuose lengvai pagaminama apelsinų tyrė tampa pagrindiniu ingredientu, kuris sujungia visus skonis į harmoningą visumą“, – sako recepto autorė.
Spalvinio kontrasto bei traškumo desertui suteikia ant viršaus barstomos lietuvių pamėgtos pistacijos. Kepiniai kyla saikingai, todėl tešlos galima dėti dosniai.
Šis desertas be glitimo puikiai tinka puodelio arbatos ar kavos, o atvėsinti keksiukai gali būti laikomi šaldytuve net kelias dienas – puikus pasirinkimas šventiniam stalui, kai norima ne tik prie vakarienės, bet dar ir prie pusryčių stalo.
Receptai:
Apelsininiais keksiukai su pistacijomis (be glitimo)
Ingredientai (16 keksiukų):
● 200 g migdolų miltų (priklausomai nuo apelsinų dydžio gali reikėti ir daugiau)
● 2 didesni apelsinai
● 100 g cukraus
● 3 dideli kiaušiniai
● ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
● 70 g maltų pistacijų
● 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Apelsinų paruošimas: Virkite neluptus apelsinus 40-60 min. Išėmę atvėsusius supjaustykite, išrinkite sėklas ir sutrinkite į tyrę.
Dubenyje su apelsinų migdolų miltus tyrę, cukrų, kiaušinius, kepimo miltelius, pistacijas (apie trečdalį palikite apibarstymui) ir vanilės ekstraktą.
Supilkite tešlą į keksiukų kepimo formą, pabarstykite smulkintomis pistacijomis. galite naudoti popierines keksiukų formas, bet jos nėra būtinos. Tešlos pastato daugiau nei įprastai, nes keksiukai pakils minimaliai ir kepkite 175 °C temperatūroje 20-25 minutes.
Pastabos:
Keksiukus geriausia patiekti atvėsusius. Šaldytuve galima laikyti iki 3 dienų.
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
