Regionų žinios

Valgomasis sausmedis (Adansonia digitata)

Valgomasis sausmedis

Valgomasis sausmedis

Valgomasis sausmedis, dažnai vadinamas „gyvybės medžiu”, Afrikoje vertinamas tūkstančius metų. Visos šio medžio dalys – lapai, žievė, sėklos, vaisiai – buvo naudojamos maistui, medicinai ir kasdieniams poreikiams tenkinti. Net ir šiandien jis užima svarbią vietą tradicinėje kultūroje, įtraukiamas į ritualus, šventes bei kasdienius patiekalus.


Biologinė apžvalga

Valgomasis sausmedis (Adansonia digitata) – medis, augantis Sahelio ir Senojo pasaulio tropinėse savanose, pasiekia 10–25 m aukštį. Jis sukaupia didžiulius kiekius vandens stiebuose – daugiau nei 136 000 l – ir žydi bei veda sudėtingus vaisius – kietas, barškučio primenančias pakuotes su sausos baltos kiautės pavidalo minkštimu. Siberijų džiūvimo laikotarpiu tik keletą mėnesių per metus galima rinkti brandų vaisių.


Pelnas – derlius ir ekonomika

Vienas medis per metus vidutiniškai duoda apie 80 kg vaisių, iš kurių gaunama:

Tai rodo didžiulį potencialą:

Tokiu būdu sausmedis padeda išlaikyti maisto gamybą, ypač sausose ir sunkiai prieinamose vietovėse.

Valgomasis sausmedis
Valgomasis sausmedis

Maistinės savybės – procentai ir kiekiai

Vaisių pulpa (džiovinta):

Lapai (sausi):

Šios koncentracijos leidžia naudoti lapus kaip efektyvų maistingųjų medžiagų šaltinį kaimo vietovėse.


Sveikatai privalumai – ką sako statistika?

Vyrams naudojant vaisių pulpą ar sėklas ženkliai pagerėjo spermatozoidų skaičius ir judrumas.

Imuninė sistema

40 g pulpos patenkina 54–100 % rekomenduojamo vitamino C kiekio.

Antioksidantai (flavonoidai, polifenoliai) apsaugo nuo oksidacinio streso.

Virškinimo sveikata

56 g skaidulų/100 g padeda virškinimui, aktyvina žarnyno mikroflorą.

Polifenoliai sulėtina gliukozės įsisavinimą ir palaiko virškinimą.

Širdies ir kraujagyslių sveikata

Kaip 1 240 mg kalio/100 g padeda mažinti kraujospūdį.

Skaidulos – kraujo lipidų reguliavimas.

Gliukozės kontrolė

Ekstraktai sumažina gliukozės koncentraciją po 250 ml gėrimo (sergantiems diabetu tai naudinga).

Trečia – absorbcijos ir kraujo sveikata

Jungiant su geležies turtingais produktais pagerina geležies įsisavinimą – 16 paauglių merginų atveju – sumažina anemijos riziką.

Kepenų apsauga

Ekstraktai apsaugo nuo acetaminofeno (paracetamolio) sukelto kepenų pažeidimo žiurkėms.

Reprodukcinė sveikata

Vyrams naudojant vaisių pulpą ar sėklas ženkliai pagerėjo spermatozoidų skaičius ir judrumas

Valgomasis sausmedis

Naudojimo būdai


Ekonominė ir tvarumo reikšmė


Rizikos ir atsargumo priemonės


Ateities perspektyvos

Valgomasis sausmedis – unikalus „supermaistas“ su giliomis tradicijomis ir patrauklia moksline perspektyva. Saulė ir drėgmė formuoja gamtos laboratoriją, kurioje baobabo vaisius sukaupia net 10 kartų daugiau vitamino C nei apelsinas ir 56 g skaidulų/100 g, kilusį milijonus metų trunkančius evoliucijos laikmečius.

– Tai imunitetą stiprinanti, širdies sveikatai palanki ir virškinimą gerinanti medžiaga su plačiu panaudojimu namų ūkiuose ir pasaulinėje maisto pramonėje.
– Derliaus išeiga (~14 kg pulpos/medį) rodo, kad sausrmedis gali tapti tvaraus kaimo vystymosi dalimi.
– Rekomenduojama papildoma mokslinė medžiaga ir vartotojų švietimas, kad būtų išnaudotas potencialas, tačiau išvengta perteklinių vartojimo poveikių.

Baobabas – ne tik Afrikos „gyvybės medis”, bet ir viltis globalaus maisto saugumo gerinimui.

D.U.K. apie valgomąjį sausmedį

Kas yra valgomasis sausmedis?

Valgomasis sausmedis – tai sausmedžių (Lonicera) genties krūmas arba medis, duodantis mėlynus, pailgus uogų tipo vaisius. Lietuvoje dažniausiai kalbama apie Lonicera caerulea var. kamtschatica ir panašias veisles. Uogos valgomos šviežios, perdirbtos į džemus, sultis, džiovintos ar šaldytos.

Kuo valgomasis sausmedis naudingas sveikatai?

Labai daug antioksidantų (antocianinų)

Vitaminas C (iki 50–80 mg/100 g)

Skaidulos (apie 3–5 g/100 g)

Mikroelementai: kalis, magnis, geležis
Jis stiprina imuninę sistemą, gerina kraujagyslių būklę ir mažina oksidacinį stresą.

Kada subręsta valgomojo sausmedžio uogos?

Tai vienos pirmųjų vasaros uogų – daugumoje Lietuvos regionų jos prinoksta jau gegužės pabaigoje–birželio pradžioje.

Koks yra derlius?

Priklausomai nuo veislės ir auginimo sąlygų, suaugęs krūmas gali duoti nuo 2 iki 5 kg uogų per sezoną. Intensyviai prižiūrint – net iki 7 kg.

Kaip sodinti ir prižiūrėti valgomąjį sausmedį?

Sodinti pavasarį arba rudenį, saulėtoje vietoje

Dirva – lengvai rūgšti, pralaidi

Tarp krūmų palikti 1,5–2 m atstumą

Geriausi derliai gaunami sodinant kelias skirtingas veisles kryžminiam apdulkinimui.

Ar reikia genėti?

Taip, po 3–4 metų augimą reikia reguliuoti pašalinant senesnes šakas, kad krūmas atsinaujintų ir gautų daugiau šviesos.

Kiek laiko gyvena sausmedis?

Gerai prižiūrimas krūmas gali derėti 20–30 metų.

Kaip laikyti uogas?

Šviežias – šaldytuve iki 5–7 dienų

Užšaldytas – iki 12 mėn.

Perdirbtas į uogienes ar sultis – kelis metus, jei laikoma vėsiai ir sandariai.

Kokie kenkėjai ir ligos dažniausiai puola?

Valgomasis sausmedis gana atsparus, tačiau gali pulti amarai, lapgraužiai, o drėgną vasarą – miltligė. Prevencija – tinkamas atstumas tarp krūmų, genėjimas ir sanitarinis tvarkymas.

Ar galima valgomąjį sausmedį auginti mieste?

Taip, jis puikiai tinka miesto sodams ir net dekoratyviniams želdynams, nes yra atsparus šalčiui, užterštam orui ir nereikalauja daug priežiūros.

Exit mobile version