Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina neigiamą cukraus poveikį žmogaus sveikatai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad ir becukriai saldikliai, dažnai laikomi sveikesne alternatyva, iš tiesų nėra naudingi sveikatai.
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad per didelis cukraus vartojimas tiesiogiai susijęs su padidėjusia 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, nutukimo, dantų ėduonies ir net kai kurių vėžio formų rizika. Ypač pavojingi yra pridėtiniai cukrūs, kurių gausu gazuotuose gėrimuose, konditerijos gaminiuose ir pusgaminiuose. PSO rekomenduoja suaugusiems neviršyti 6 arbatinių šaukštelių cukraus per dieną.
Nors saldikliai dažnai reklamuojami kaip sveikesnis pasirinkimas, naujausi tyrimai kelia abejonių dėl jų poveikio medžiagų apykaitai, žarnyno mikrobiotai ir apetitui. Kai kurie saldikliai gali skatinti insulino išsiskyrimą, trikdyti gliukozės kontrolę ar net sukelti stipresnį saldumynų poreikį. Sveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė teigia: „Kai apie cukraus žalą kalbama vis daugiau, dalis gamintojų prisitaiko prie besikeičiančių visuomenės poreikių, o kiti reaguoja gudriai – nors cukrų mažina, bet gaminį papildo saldikliais. Taip pat ir gamintojų visai becukrės, tačiau su saldikliais alternatyvos veda ten pat – prie neigiamos įtakos sveikatai.“
Jau 2023 m. PSO rekomendavo nenaudoti becukrių saldiklių svoriui kontroliuoti ar neinfekcinių ligų rizikai mažinti. Ši rekomendacija taikoma visiems populiariausiems saldikliams, įskaitant acesulfamą K, aspartamą, advantamą, ciklamatus, neotamą, sachariną, sukralozę, steviją ir jos darinius.
Higienos instituto duomenimis, 2024 m. Lietuvoje cukriniu diabetu sirgo maždaug vienas iš 19 vyrų ir viena iš 16 moterų. Sergamumas 2 tipo diabetu nuo 2001 m. išaugo 5 kartus, o nuo 2014 m. iki 2024 m. bendras sergančiųjų skaičius padidėjo 1,3 karto. Vaikų, sergančių diabetu, skaičius padidėjo beveik 36 proc., o suaugusiųjų – beveik 40 proc. Šalyje taip pat didėja sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač hipertenzinėmis ligomis. 2024 m. nustatyta, kad hipertenzinėmis ligomis sirgo net kas trečias Lietuvos gyventojas.
Štai keli patarimai, kaip sumažinti cukraus vartojimą:
1. Skatinkite sveikatai palankius pasirinkimus šeimoje: šviežius vaisius, daržoves ir viso grūdo produktus. Gamindami namuose, galite perpus sumažinti pridėtinio cukraus kiekį, palyginti su maitinimo įstaigomis.
2. Atidžiai skaitykite etiketes. Venkite produktų, kurių sudėtyje yra didelis fruktozės kukurūzų sirupas, dekstrozė, maltozė ar kitos medžiagos, besibaigiančios „-ozė“. Jei šie cukrūs yra tarp pirmųjų trijų ingredientų, jų produkte yra daug. Vietoj pomidorų padažo, kuriame gausu pridėtinio cukraus, rinkitės pomidorų pastą ar tyrę.
3. Ieškokite sveikų alternatyvų: uogų, vaisių ir jų tyrelių. Naudokite prieskonius, tokius kaip cinamonas, vanilė ar kardamonas, kad sustiprintumėte saldumo pojūtį.
4. Palaipsniui mažinkite cukraus kiekį, kad priprastumėte prie natūralaus skonio. Per 2–4 savaites jūsų skonio receptoriai prisitaikys. Stenkitės valgyti kuo daugiau nesaldžių produktų, kad sumažintumėte potraukį saldumynams.
5. Rinkitės produktus be pridėtinio cukraus arba su mažesnio saldumo alternatyvomis. SAM rekomenduoja produktus, pažymėtus „Rakto skylutės“ simboliu, kuris rodo, kad juose yra mažiau cukraus, druskos ir riebalų, palyginti su kitais tos pačios grupės produktais.