Rudens pabaiga – jau tas metas, kai vis dažniau atidaromi vasarą paruošti raugintų, marinuotų gėrybių stiklainiai. Tačiau lapkritį dar netrūksta ir šviežių vaisių bei daržovių, pasimėgauti vertėtų nepraleisti progos. Kaip Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, renkantis būtent sezoninius šviežius vaisius bus keleriopa: gėrybės bus pačios skaniausios ir pigiausios.
„Ruduo tradiciškai būna obuolių, kriaušių, vynuogių, šakninių sezono daržovių ir žinių, moliūgų metas. Tačiau jau kurį laiką ruduo lietuviams reiškia ir gali soties atsivalgyti skaniųjų persimonų, o pat pasimėgauti ir egzotiškesnęmis gėrybėmis kaip matomų pirkėjų augančiomis gėrybėmis. apelsinams, mandarinams, greipfrutams“, – tendencijas apžvelgia G. Kitovė.
Tad ką rinktis lapkritį? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė rekomenduoja daugiau dėmesio skirti 5 tiek lietuviams gerai pažįstamiems gėrybėms, bet kviečia nebijoti į krepšelį įsileisti ir dar neragautų skonių. Tuo tarpu tinklo kulinarijos šefė Eglė Semaška dalijasi originaliais receptais, kaip visai lengvai ir nebrangiai iš jų pasiruošti salotų, sriubų, blynų ar užkandžių.
Persimonai. „Dievų vaisiumi“ vadinami persimonai vilioja ne tik ryškia nuotaiką keliančia spalva, bet ir sultingumu bei saldumu. Jame glūdi didelis kiekis vitamino A (beta karoteno), taip pat yra vitamino C, kalio, magnio ir fosfatų. Tiesa, ir daug cukrų, tad mėgaujantis vertėtų su saiku. J. Sabaitienė primena, kad vaisių galima valgyti su žievele, bet jeigu nepatinka kiek savitas jos skonis, persimoną naudojo nulupkite. Natūraliai saldus vaisius tinka kokteiliams, desertams – jį skanu valgyti su pudingu, maskarpone, ledais, jogurtu, naudoti juos ar iš jų gaminti džemą. Tikras hitas rudenį būna ir salotos su persimonu, mat jis puikiai dera su įvairiais sūriais.
Išbandykite: persimonų ir sūrio salotas. Reikės: 2 persimonų, ½ puodelio balzaminio acto, ½ puodelio granatų sėklų, 1 Burrata sūrio, šviežių bazilikų, kedro riešutų, ypač tyro alyvuogių aliejaus.
„Visų pirma pasigaminkite balzaminio acto redukciją. Supilkite jį į nedidelį puodą ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 10-15 minučių, retkarčiais pamaišys. Per tą laiką persimonus supjaustykite griežinėliais, išimkite iš burokėlio antrinę persimonę ir bazę. persimono.Užberkite granatų sėklų ir kedro riešutų, apšlakstykite balzamiko redukciją bei alyvuogių aliejumi“, – receptu dalijasi E. Semaška.
Žiediniai kopūstai. Dar kalafiorų vardu žinomos daržovės – sočios, bet visai nekaloringos ir pigios.Šis kopūstų šeimos augalas turi daug naudingųjų medžiagų, tokių kaip kalis, magnis, C, K bei B grupės vitaminai. Be vitaminų ir mineralų, daržovė gausi maistinių skaidulų, kurių organizmas lengvai ir greitai pasisavina. J. Sabaitienė sako – tai ne tik skani, bet ir greitai paruošiama daržove, tad idealiai tiks ir skubant.
Išsėmimas: kreminę aromatingą kalafiorų sriubą. Reikės: 1 žiedinio kopūsto, 2 šaukštų aliejaus, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto karo miltelių, 1 litro daržovių sultinio, 100 g jogurto.
Nupjaukite žiedinio kopūsto žiedynus ir supjaustykite stambiais gabalėliais (kotelį taip pat). Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies 10 min. maišydami kepkite žiedinį kopūstą su svogūnu, kol daržove įgaus auksinę spalvą. Sudėk česnaką ir kepkite dar2 minutes, tada suberkite kario miltelius ir pakepkite 1 sveik. Supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių. Į jogurtą, tada trintuvu surinkite iki vientisos masės.
Kaliaropės. Kurį laiką kiek primirštos, kaliaropės ir vėl sulaukia vis daugiau dėmesio. Dėl egzistuojančių antioksidantų, tokių kaip vitaminas C (viena vidutinio dydžio kaliaropė patenkina visą šio vitamino paros poreikį), polifenolių ir mineralų, kaip varis, kaliaropė gali pasižymėti priešuždegiminėmis savybėmis. Jas galima valgyti tiek žalias, tiek termiškai apdorotas, o švelnus jų skonis atvers plačius kelius kulinariniams eksperimentams. J. Sabaitienė primena, kad prieš ruošiant šias daržoves, jas reikia nulupti, o pačios skaniausios būna mažos arba vidutinės.
Išvaizda: kaliaropių blynus. Reikės: 1-2 kaliaropių, 1 svogūnų, 3 morkų, 2 kiaušinių, 2 skiltelių česnako, 4 šaukštų miltų, saujos šviežių krapų, druskos, pipirų, aliejaus kepimui.
Pasak „Iki“ kulinarijos šefės, tai bus alternatyva bulvių blynams. Nulupkite kaliaropes, svogūnus, česnakus ir morkas. Daržoves sutarkuokite stambia tarka, o česnaką iš paspauskite. Pabarstykite viską druska ir palikite maždaug 10 minučių, tuomet nusunkite skystį. Į dubenį muškite kiaušinius, persijokite miltus ir suberkite smulkintus krapus. Pagardinkite druską, pipirais ir gerai iš išplaukia. Kepkite vaizdutus blynelius keptuvėje su įkaitintu aliejumi, iškepusius nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite su grietine arba grybų padažu.
Granatai. Antroje rudens pusėje – pats šių vaisių pardavimų pikas.Įdomu tai, kad granatas atitinka vienu sveikiausių vaisių pasaulyje: jame gali būti iki trijų kartų daugiau antioksidantų nei žaliojoje arbatoje, jis yra A, C, E, B grupės vitaminų ir daug įvairių mineralų, pavyzdžiui, magnio, kalio, jodo, silicio ir fosforo šaltinis. Granatų sultys taip pat turėtų tapti kiekvienos moters draugu, nes jos gali palengvinti PMS ir padėti dorotis su menopauzės rūpesčiais. Be to, vienas granatas turi tik 80 kcal – tad skanus ir gaivus vaisius nekenks figūrai.
Išsiskelbti: granatų užpilą salotoms. Reikės: 120 g granatų sėklų, 120 ml alyvuogių aliejaus, 60 ml klevų sirupo ar skysto medaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukšto baltojo balzaminio acto, 1 šaukštelio Dižono garstyčių, žiupsnelio druskos.
„Grana užpilo receptas – puikus pagardinimas, kurioms nebūdinga daugiau nei daugiau gėrimų ir skonio. O geriausia, kad jį pasigaminti pavyko vos per salą minutes – tereikia visus ingredientus sudėti penkis maišytuvus į maišytuvą. 2 metus“, – pasakoja kulinarijos šefė.
Spanguolės. Mitas, kad su vasara pasibaigė ir uogos medžiagų – visos raudonos spanguolės tikros verčiančiosios, o jomis nuolat dabar pats metas. Jose yra C, A, E, B grupės vitaminų, taip pat mikroelementų, tokių kaip manganas, geležis, kalis, kalcis, varis ir kobaltas, daug antioksidantų flavonoidų. Spanguolių atsargų verta pasiruošti ir žiemai – J. Sabaitienė siūlo jų užsišaldyti arba susidžiovinti, mat taip išsaugosite daugiausiai naudingų savybių.
Išsėmimas: spanguolių ir sūrio padažą krekeriams. Reikės: 60 g spaunguolių, 60 g grietinės, 230 g šviežio tepamo sūrio, šviežių svogūnų laiškų, 1 Chalapos paprikos, žiupsnelio druskos, ¼ puodelio cukraus.
Į virtuvinį kombainą ar kapoklę pridėkite spanguoles, pasmulkintą Chalapos papriką be sėklų, svogūnų laiškus, cukrų ir druską. Maišykite, kol viskas gerai susismulkins. Į dubenį reikia kambario suminkštėjusį sūrį ir rankiniu maišytuvu jį išplakite. Į įtraukigrietinę ir plakite, kol viskas susimaišys. Iš spanguolių mišinio nusausinkite skysčio perteklių ir įdėkite į sūrį su grietine. Gerai iš ir patiekite su krekeriais, duonos arba obuolių riekelėmis.
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
