Pastaraisiais metais pistacijos išgarsėjo kaip nepamainomas desertų ingredientas. Viena iš priežasčių – populiarumą išlaikęs Dubajaus šokoladas ir jo įkvėpti desertai: Dubajaus stiliaus tartaletė, spurga ir net kanelės. Pistacijų paklausa auga ir produktų iš riešutų aukščiausios kokybės – pirkėjai vis daugiau riešutų renkasi ne tik žemės, bet ir pistacijų kremus, pastas. Tačiau šie išraiškingo skonio riešutai slepia kur kas daugiau galimybių nei vien saldūs malonumai. Žalsvos ir traškios pistacijos gali paversti net nesudėtingą lašišos patiekalą tikru gurmanišku atradimu. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, dėl šios universalios pistacijos pelnytai vadinamos lietuvių mėgstau riešutu.
„Pistacijos – vieni labiausiai pamėgtų riešutų pasaulyje, Lietuvoje taip pat. Apskritai riešutus, kuriuos į savo racioną ragina įtraukti sveikos mitybos žinovai, lietuviai mėgsta vis labiau. Šiais metais jų pirkėjai įsigijo net 13% daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tarp populiariausių – anakardžiai, žemės riešutai, o daugiausiai nuperkama būtent pistacijų. Ypač riešutų paklausa pašoka per akcijas, nes tinkamai laikomi jie turi ilgą galiojimo laiką, tada pirkėjai nepraleidžia progos sutaupyti.“, – sako G. Kitovė.
Kaip išlukštenti pistacijas, kad nei vienas nagas nenukentėtų
Pistacijos tiek subtiliu, unikaliu skoniu, tiek žalia savo spalva. Ji, rodo organizmą, yra ženklas, kad riešutai yra ne tik skanūs, bet ir itin naudingi. Tik joms būdingą spalvą pistacijos įgavo dėl didelio antioksidantų kiekio. Jos taip pat yra puikus baltymų šaltinis, turi vitamino B1, fosforo bei kalio. Tiesa, jomis nereikėtų labiau piktnaudžiauti, mat pistacijos yra gana kaloringos, tad jų per dieną pakanka vos saujos ar dviejų.
„Pastaraisiais metais pistacijos tapo tikra žvaigžde – jų randame ne tik desertuose, bet ir mėsos, daržovių ar lašišos patiekaluose. parsineštas iš parduotuvės ir kaip jas be vargo išlukštenti“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Elvyra Semaška.
Laikykite tamsiai ir vėsiai. Neišlukštentos pistacijos ilgą galiojimo laikotarpiu, jos tinkamus valgyti mėnesių mėnesius. Pasak E. Semaškos, svarbu jas sandariame inde ar pakuotėje ir atokiau nuo šilumos šaltinių bei šviesos. Rinkitės sausą, tamsią vietą, o dar geriau – šaldytuvą. O atidarius pakuotę ar įsigijus jų sveriamų, nepamirškite pistacijų suberti į sandarų indą.
Kaip paprastai išlukštenti pistacijas. „Nereikės pačių įrankių – jais bus pistacijos. Tiksliau, jų lukštai, – atskleidžia „Iki“ kulinarijos šefė. – Tiesiog paimkite vieną puselę ir įkiškite plonąjį jos galą į neatidarytos pistacijos lukšto plyšį labai pasukite. Taip pistacijos kriauklė lengvai atsidarys, o jums nereikės nei kitų įrankių, nei jaudintis dėl nago nusilaužimo.“
Ką nuveikti su sūdytomis pistacijomis: išskirtinis receptas lašišai
Visad po ranka turėti pistacijų – gera mintis ne tik galvojant apie užkandžiavimą, bet ir norint bemat išskirtiu skoniu praturinti patiekalus. „Saujele pistacijų galite pabarstyti salotas, jų dėti į jogurtą ar pusryčių košę. Pasmulkintas galite sumaišyti su varške ar minkštu šviežiu sūriu ir akimirksniu pasigaminti gardžią užtepėlę. Pistacijomis labai skanu gardinti ir keptą žuvį, ypač – lašišą“, – idėjomis dalijasi E. Semaška.
E. Semaška kviečia išbandyti keptos lašišos su sūdytų pistacijų plutele receptą, kuris jus tikrai nustebins.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 4 lašišos filė gabalėlių (maždaug po 200 g), 400 g sūdytų pistacijų, alyvuogių aliejaus.
Žaidimo vardas:
- Pistamulkinkite į trupinius su maisto smulkintuvu arba peilį.
- Lašišos filė iš abiejų pusių patepkite aliejumi ir gausiai apvoliokite smulkintose pistacijose. Gerai pri paspauskite jas prie žuvies.
- Dėkite lašišą ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir šaukite į iki 200° C įkaitintą orkaitę. Po 8-10 minučių sumažinkite iki 180° C ir kepkite dar apie 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir patiekite. Jei norite, pagardinkite trupučiu išspaustos citrinos.
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
