Kai pirkėjai giria „Iki“ kepinius už skonių įvairovę, retas susimąsto, kad ta pati įvairovė slypi ir kitoje lentynų pusėje. Būtent žmonės, požiūriai ir idėjos leidžia kurti tai, kas patinka tūkstančiams, sako jau 17 metų „Iki“ kepyklų skyriui vadovauja Nijolia Juchnevič. „Kūryba yra nepaprastas procesas, ir didžiausia vertybė čia – žmonės“, – įsitikinusi ji.
„Iki“ kepyklos išsibarsčiusios po visą Lietuvą, tad ir Nijolios komandoje – žmonės iš įvairių miestų, nuo jaunų technologijų iki ilgametę patirtį turinčių meistrų. Čia drauge dirba ir talentingi lietuviai, ir geriausiomis prancūziškomis tradiciškomis dalijomis „Iki“ konditeriu Thierry Lauvray. Skirtingi charakteriai, amžius, tautybės, požiūriai, net humoro jausmas – viskas susipina į tvirtą komandą, kurioje žmonės dirba ir po 15, 20 ar net 25 metus.
„Pas mus vyrauja mąstymas – unikalumas yra privalumas. Kiekvienas darbuotojas turi savo bruožą ar sritį, kurioje jis labai stiprus – ir būtent tai mane pakylėja, papildo visą komandą. darbuotojai nuolat stebina išradingumu, ryškumu, novatoriškumu – mes dažnai būname pirmi konditerijoje ir supažindiname pirkėjus su naujienomis“, – sako Nijolia.
Visus pirmus kartus Nijoliai sunkių sektų suskaičiuoti – ji pati dar prieš 27 metus tiesiog užėjo į „Iki“ parduotuvę ir paklausė: „Gal jums reikia darbuotojų?“. Po dienos – skambutis, po trijų mėnesių – kepyklos vadovės pareigos. Vėliau – technologė, o dabar – gardžiausius skanėstus visai Lietuvai kepančio „Iki“ kepyklų skyriaus vadovė.
Sritis, tinka norintiems tobulėti ir būti veiksme
Šiandien Nijoliai vadovaujant dirba keli šimtai žmonių. Kiekvienas jų prisiliečia prie proceso proceso – nuo receptų kūrimo iki gamybos. Ir nors procesoi sudėtingi, Nijolia labiausiai vertina žmogiškąją pusę.
„Mano vertybė – žmonės. Man labai svarbu gera atmosfera, kovoju už savo komandą, visada noriu būti ta, kuri juos užstos. Bet tuo pačiu esu ir reikli. Visi žinome, kad darbas kepykloje nėra lengvas, bet jis traukia žmones su aistra. Kai matau, kad žmogus domisi, dega tuo, ką daro – suprantu, kad jis čia ilgam“, – sako kepyklų skyriaus vedėja.
Nijolia nesiekia atrodo „vadoviškai“. Netgi priešingai – nemėgsta, kai į ją kreipiasi „Jūs“. „Esame viena komanda ir esame labai atviri. Turiu vieną taisyklę, kurią visada sakau – niekada nemeluoti. Jei kažkas nutiko – geriau pasakyti, nevilkinti, ir mes ją išspręsime. Esame pripratę kalbėtis ir kartu problemos. Tikrai suprantame vieni kitus“, – apie kolektyvą pasakoja ji.
Jos požiūriu, vadovas – tai ne žmogus, kuris viską žino, o tas, kuris sukūrė įvairius skirtingus žmones būti savimi. Kai leidi žmogui būti tokiam, koks jis yra – jis atsiskleidžia. O tada ir kepiniai, ir nuotaika, ir rezultatai būna visai kito lygio.
„Man labai svarbu, būtume stiprūs ir kad būtų įdomu. Gamyba yra labai gyvas organizmas – dažnai reikia spręsti čia ir dabar. Kiekviena diena pilnai, ir tai man labai patinka – nes darau tai, ką labiausiai kad myliu. Be to, čia visada galima tobulėti – tu visada esi“, – apie mylimą veiksmą pasakoja Nijolia.
Svarbiausia – didžiuotis tuo, ką darai
Per beveik tris dešimtmečius ji matė, kaip keičiasi kepinių pasaulis – nuo klasikinės konditerijos iki veganiškų, becukrių, „keto“ gaminių. Bet vienas dalykas liko toks pat: pagarba skoniui ir natūralumui.
„Mes nuo pat pradžių kepame „kaip namie“ – kokybiškus produktus, natūralią grietinėlę, daug uogų, vaisių, biskvitus kepame patys, be mišinių. Dabar visi kalba apie natūralumą, bet man jis visada buvo savaime suprantamas dalykas – ir mes juo „Iki“ gyvename. todėl pirkėjai taip vertina mūsų rankų darbo kepinius – jie supranta, kad tai tikra“, – džiaugiasi Nijolia.
Didžiuojasi ji ne tik pirkėjų įvertinimu, bet ir komandos dvasia: „Mano vertybė, kurią mokau ir savo darbuotojus – gaminti su meile, kaip sau. Visada galvoti, kad tavo gaminį gali įsigyti tavo vaikas, pažįstamas ar tėvai. Reikia daryti taip, kad nebūtų gėda.“
Atsakingas požiūris, pasak jos, būtina kiekviename etape – nuo receptų kūrimo, atrankos, produktų pristatymo, mokymų iki galutinio rezultato vitrinoje. Prie viso kompleksiško proceso stebėjimo gausybės žmonių, tad ir jų stiprybės pasitarnauja skirtinguose klausimuose.
„Esu rami, kad pirkėjams pristatome tai, kas geriausio. Todėl ir pati, kai užsimanau torto gabalėlio, jo pati negaminu namuose – perku iš „Iki“, nes pasitiki savo komanda. Ir kai pagalvoji, kiek žmonių dirbo prie vieno gabaliuko – tai sukelia pasididžiavimą. Mane tai žavi kiekvieną kartą“, – patikina Nijolia.
Nijolios vadovaujama kepyklų komanda – įrodymas, kad įvairovė ir pagarba žmogui gali tapti verslo stiprybe. NuolatIki“ kūrybinio proceso tikslas – kiekvienas rastų žmogus savo komandoje, kaip ir kiekvienas žmogus randa savo vietą.
„Iki“ darbas – tai darbas arčiau tavęs. Prisijunk prie komandos ir tu. Dėl darbo galimybių kreipkis ir patogiu būdu:
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.