Ar gali toks įprastas bei nebrangus desertas kaip obuolių pyragas nustebinti? Pasirodo, gali – jei iškepsite taip, kaip kepa prancūzai. Pasak Lietuvoje namus sukūrusio „Iki“ konditerijos Thierry Lauvray, intriguojantis prancūziško „nematomo“ obuolių pyrago pavadinimas slepia labai drėgną, lengvą ir svaiginančius skanų kepinį. Šio fenomenu deserto paslaptis ta, kad čia vaisių yra daugiau nei daugiau nei tešlos, o jį be vargo ir be didesnių išlaidų paruošimo net ir naujos virtuvėje.
Obuolių pyragas, nors ir labai populiarus Lietuvoje, yra žinios visame pasaulyje. Tradiciniu obuolių pyragu kiekvieną rudenį pakvimpa namai JAV, vokiečiai kepa Apfelkuchen, austrai – Apfelstrudel, kaimynai lenkai skanauja szarlotka. O prancūzai savo pyragą vadina gateau invisible aux pommes – nematomu obuolių pyragu.
„Nematomas obuolių pyragas savo pavadinimo gavo dėl to, kad jame yra nedaug tešlos, bet daug obuolių. Dėl to jis yra lengvas, kupinas vaisių skonio, o obuolių sluoksniai tarsi susilieja ir tampa nepastebimi. Tačiau šis pyragas tikrai neliks nepastebėtas – rafinuotas skonis ir kreminė konsistencija sužavės kiekvieną kartą. Namiškiai pastebės skirtumą jau nuo pirmojo ir populiariausio prašymo nebetradicinės versijos, o būtent prancūziškos“, – sako Th. Lauvray.
Nors receptas – prancūziškas, šis obuolių pyragas išpopuliarėjo visame pasaulyje. Viena iš priežasčių – labai paprasta jo gamyba. Skanėstui nereikia nei įmantrių ingredientų, nei specialių įrankių – pakaks tik nebrangių produktų, vieno dubens ir tik tiek darbo.
„Svarb žingsnis – kuo tolygiau ir ploniau recepti šviežius obuolius. Būtent tai sukūrė didžiausią sluoksnių, dėl kurio šis desertas toks mėgstamas. Galite naudoti daržovių pjaustyklę, bet jei neturite – lengvai tą padarysite tiesiog aštriu peiliu“, – pasakoja tinklo konditeris.
Kokius obuolius rinktis?
Norsiai yra kiekvieno obuolių pyrago žvaigždė, šiame recepte jie obuoliai atsiskleidžia visu savo skoniu – todėl geriausia juos rinktis saldžius, tvirtus. Būtent dėl didelio obuolių kiekio ir mažai tešlos šis desertas yra ypač drėgnas ir sultingas.
„Lietuviai obuolius triauškia ištisus metus, bet rudenį – ypač. Rugsėjį obuoliai buvo net vieni perkamiausių viso mėnesio vaisių. Pirkėjai juos mielai renkasi ir kaip šviežią, sveikatai palankų užkandį, ir kaip pigų. įvairių rudeninių skanėstų ingredientą. Obuolys puikiai dera salotose, jų labai skanu išsikepti prie mėsos, paukštienos patiekalų, jais praturtinti košę, o obuolinių desertų įvairovė tokia plati, kad įtiks kiekvieną skoniui“, – sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
Pagal pirkėjai renkasi ir obuolių rūšis, pastebi tinklo atstovė. Didelio susidomėjimo sulaukia iš Lietuvos ūkių atvykę obuoliai, pirkėjai jų kiekvienais metais labai laukia, bet vertina ir įvairovę. Pavyzdžiui, mėgstantiems daugiau kontrasto patinka „Granny Smith“ – jie saldžiarūgščiai, sukuriamas išraiškingesnis skonių balansas. Tuo tarpu kaip tokie „Red Delicious“, „Golden“ turi daugiau natūralaus saldumo, todėl gaminant su jais, reikia mažiau cukraus.
„Kadangi šie rudens mėgaujasi sezono karaliais kasdien, pastebime, kad paprastai į krepšelį pirkėjai kraunasi obuolių daugiau, pasinaudodami patys akcijomis išbando jų veisles – net ir gaminsias obuolys gali suteikti naujų atradimų“, – sako G. Kitovė.
Džiugiu atradimu taps ir „nematomas“ obuolių pyragas, kuriame kuklūs vaisiai sukurs tinkamą skonių simfoniją – Th. Lauvray dalijasi tradiciniu prancūzišku receptu.
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 25 min. ruošti ir 50 min. kepti
Reikės: 1 kg šviežių obuolių, 3 kiaušinių, 85 g cukraus, 30 g sviesto, 140 ml pieno, 2 šaukštelių vanilės ekstrakto, 110 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.
Žaidimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
- Obuolius nulupkite, išpjaukite šerdį ir supjaustykite 1,5-2 mm storio griežinėliais.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi. Miltus persijokite, su kepimo milteliais ir suberkite į kiaušinius. Lengvai iš miltų – tik tiek, kad nesimatytų. Supilkite pieną, tirpintą sviestą, vanilę ir įberkite žiupsnelį druskos. Iš viso, kol gausite vientisą masę.
- Į teš su obuolius ir atsargiai iškeliu, kad jie pasidengtų tešla. Sudėk obuolius į kepimo formą,tešlos likučius užpilkite ant viršaus. Kepkite apie 50 minučių – ar iškepė, patikrinkite su dantų krapštuku. Įsmeigtas į pyragą jis išsitraukti turėtų švarus.
- Leiskite atvėsti, tuomet padėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad pyragas sutvirtėtų. Patiekti galite aplaistę karamele, pabarstę cukraus pudra, migdolų drožlėmis. Skanaus!
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.