Daugeliui rytas prasideda nuo kvapnaus kavos puodelio, bet šis gėrimas vis dažniau tampa ne tik prabudimo ritualu, bet ir netikėtu ingredientu įvairiuose kulinariniuose eksperimentuose: marinatuose, trintuose kokteiliuose bei žinant – pyraguose. Artėjant pyragų dienai tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė dalinasi išskirtiniu receptu, kuris nustebins ne tik išraiškingu skoniu bet ir sudėtimi: šiame pyrage nerasite pridėtinio cukraus, o receptą lengva pritaikyti ir norint deserto be laktozės.
„Pastaraisiais metais išryškėjo aiški tendencija – pirkėjai tampa vis sąmoningesni ir smalsesni. Jie ne tik domisi, ką deda į lėkštę, bet ir stengtis suprasti produktų kilmę, sudėtį, sveikatai. Daugėja alternatyvių pirkėjų, kurie ieško be laktozės, pridėtinio cukraus, kvietinių miltų arba domisi veganiškomis medžiagomis“, – dalijasi komunikacijos vadovė „Iki“.
Pasak prekybos tinklo atstovės, pirkėjai ieško ne tik skirtingų mitybos įpročių, būdingų prekių, bet ir geros kokybės tvarių produktų daugiause kategorijose. Kava – ne išimtis, todėl lentynose esantis asortimentas nuolat atnaujinamas, kad pirkėjai galėtų puikiai puikios kokybės produktais už kuo geresnę kainą.
„Kavos lentynose pirkėjai ieško ne tik puikių kainų, išskirtinių prekių ženklų, kurių svarbios ir aplinkybės: ar kava užauginta atsakingai – tausojanti aplinką ir rūpinantis žmones, kurie ją augina, ar kavos kapsulės yra pagamintos iš perdirbto aliuminio. priduria G. Kitovė.
Ne tik rytinis žadintuvas
Kai už lango karaliauja dargana, sodrus kavos aromatas vilioja ne tik puodelyje, teigia maisto tinklaraštį „Valgė spalvė“ rašanti Živilė. „Svarbu žinoti, gali rinktis, kaip derinti kavos natas, kad atsiskleidžia aromatas papildytų kitų naudojamų ingredientų skoniu“, – teigia recepto autorė.
Ne veltui kavos aromatas yra taip pamėgtas parfumerijoje. Dėl savo šilto, gilaus ir jausmingo kvapo suteikia kompozicijai jaukumu, paslapties ir elegancijos. Ji puikiai dera su vanile, ambra ar prieskonių natomis, todėl dažnai pasirenkama rudeniui ir žiemai skirtuose aromatuose, kurie kuria šilumos ir komforto pojūtį.
Būtent dėl šių tinkamų kava tinkančių kvepianti puikiai ir sodriems rudeniškiems desertams. Gėrimas labai kompleksišku skoniu, kurio kitose rūšyse atsiskleidžia atsiskleidžiantis natos – nuo karamelės, riešutų, šokolado gėlių iki ar prieskonių aromatų. Todėl svarbu žinoti, kokie ingredientai dera prie pasirinktos kavos rūšies.
„Šį receptą rekomenduoju derinti su intensyvia, bet nerūgščia espreso gamybai skirta kava – ji puikiai išryškina saldumą ir riešutų tekstūrą“, – teigia recepto autorė, maisto tinklaraštininkė Živilė.
Tad jei ieškote aromatingo, burnoje tirpstančio pyrago – šis „Valgė spalvė“ kurtas kavos desertas gali jūsų tapti rudens atradimu.
Receptai:
Reikės (24 cm kepimo formai):
● 150 g smulkintų duomenų be kauliukų
● 180 ml (3/4 puodelio) šviežiai užplikytos karštos espreso kavos
● 150 g miltų
● 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
● 1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
● 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
● 2 dideli kiaušiniai
● 100 g lydyto sviesto arba 80 ml alyvuogių aliejaus (jei norite pyrago be laktozės)
● 80 g smulkintų graikinių riešutų.
Papuošimui:
● 80 g juodojo šokolado
● 2 šaukštai pieno (arba grietinėlės)
● 8 graikinių riešutų puselės
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pasiruoškite 24 cm skersmens apvalią atsegamą kepimo formą.
Užpilkite smulkintas datules karšta espreso kava ir palikite 10 –15 minučių pabrinkti.
Kitame dubenyje su miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius iki putų. Plakdami po truputį supilkite alyvuogių aliejų.
Į šlapius ingredientus supilkite datulių ir espreso mišinį bei gerai iš gerai.
Švelniais dalimis į sausus ingredientus. Išsukite iki vientisos masės ir į smulkintus graikinius riešutus.
Supilkite tešlą į pateptą aliejumi kepimo formą.
Kepkite 30–35 minutes arba tol, kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas liks švarus.
Atvėsinkite.
Apliekite garų vonelėje tirpintu šokoladu ir papuoškite graikiniais riešutais.
Gardžiuokitės!
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
		