Kaune nugriaudėjo „Bavariškas savaitgalis“: karališki skoniai ir viduramžių dvasia
Kovo 21–22 dienomis Kaune, „Volfas Engelman Galerijoje“, įvyko jau tradiciniu tapęs „Bavariškas savaitgalis“. Šis renginys – tarsi įžanga į didįjį „Oktoberfestą“, kuris šiais metais numatytas rugsėjo 19–20 dienomis Kaune. Šiemet „Bavariškame savaitgalyje“ apsilankė apie pusę tūkstančio Bavarijos tradicijų gerbėjų. Jie pirmieji galėjo paragauti naujo, pagal Alaus grynumo įstatymą verdamo, karališko bavariško gėrimo su apyniais.
Renginio dalyvių laukė ne tik gausiai nukrauti stalai su gurmaniškais valgiais ir išskirtiniais gėrimais, bet ir autentiška viduramžių šventės atmosfera. Organizatoriai pasirūpino, kad kiekvienas svečias pasijustų lyg nukeliavęs į Bavarijos širdį.
Renginio lankytojas Mindaugas dalijosi savo įspūdžiais: „Tokiame renginyje lankiausi pirmą kartą. Nesu buvęs nei „Oktoberfeste“, nei kitoje bavariškų tradicijų šventėje, bet nuo šiol tikrai stengsiuosi dalyvauti kasmet. Atmosfera buvo tiesiog įkvepianti, o publika – linksma ir draugiška. Visi kartu dainavo ir šoko. Dabar suprantu, kodėl Bavarijoje žmonės tokie laimingi – turint tokią turtingą kultūrą, nėra kada liūdėti.“ Mindaugas taip pat pridūrė, kad išbandė beveik visą bavariškų tradicijų įkvėptą meniu ir jau nekantrauja sugrįžti paragauti dar.
„Volfas Engelman“ bravoro aludarystės kompetencijų centro koordinatorė Audronė Saulėnienė teigia, kad lietuviams labai artima Bavarijos kultūra, ypač jos aludarystės tradicijos, paaiškėjo jau pernai. „Tačiau šiais metais susidomėjimas pranoko visus mūsų lūkesčius – vietos visiems norintiems tiesiog nebeužteko. Žmonės ne tik aktyviai degustavo naująjį karališką bavarišką gėrimą, bet ir noriai įsitraukė į renginio atmosferą: lankytojai atvyko pasipuošę tradiciniais bavariškais drabužiais, drąsiai šoko ir kartu su grupe „Allegretto Band“ garsiai dainavo populiariausias bavariškas melodijas“, – džiaugėsi A. Saulėnienė.
Į „Bavarišką savaitgalį“ asmeniškai kvietė ir Jo Karališkoji Didenybė Bavarijos princas Luitpoldas, specialiai Lietuvai atsiuntęs vaizdo kvietimą ir pasidžiaugęs stiprėjančia draugyste su „Volfas Engelman“ bravoru.
Renginio atmosferą puikiai papildė viduramžių akcentai – svečius prie durų pasitiko šarvuoti riteriai, degė fakelai, o ekranuose buvo rodomi vaizdai iš Kaltenbergo pilies, kurioje kasmet liepos mėnesį vyksta vienas didžiausių ir įspūdingiausių pasaulio viduramžių festivalių – Kaltenbergo riterių turnyras. „Visa tai padėjo sukurti autentišką atmosferą ir nukelti svečius į pačią Bavarijos širdį“, – teigė A. Saulėnienė.
Renginio metu bavariškais drabužiais pasipuošęs bravoro vyr. aludaris Petras Sadovskis atliko šventinį „Oktoberfesto“ ritualą – atkimšo karališkojo bavariško gėrimo statinę, taip oficialiai paskelbdamas „Bavariško savaitgalio“ pradžią. Jis taip pat atskleidė lankytojams naujojo bavariško karališkojo gėrimo gamybos paslaptis. Šventės dalyviai turėjo galimybę paskanauti patiekalų, pagamintų pagal istorinius karališkosios Bavarijos virtuvės receptus: nuo legendinės kiaulienos karkos su bulvių kukuliais ir raudonaisiais kopūstais, „Bratwurst“ dešrelių iki tradicinio obuolių štrudelio.
„Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas yra įsitikinęs, kad antrasis „Bavariškas savaitgalis“ dar kartą patvirtino, jog Bavarijos tradicijos ir jų autentiškas pateikimas Lietuvoje turi didelę perspektyvą.
„Prieš dvejus metus, minėdami bravoro 170-ąsias metines, pasirašėme bendradarbiavimo sutartį su Bavarijos princu Luitpoldu. Tuomet svajojome Lietuvoje kurti ne tik unikalius produktus, bet ir kultūrinius įvykius, kurie sujungtų žmones. Šiemet pristatėme jau antrąjį karališką gėrimą, ir žmonių reakcijos parodė, kad judame teisinga kryptimi. Matome, kad tokie renginiai turi ateitį, todėl jau galvojame apie naujas šventes ir galimybes lietuviams dar artimiau pristatyti Bavarijos kultūrą“, – sakė M. Horbačauskas.
Bravoro vadovas taip pat užsiminė, kad šiemet Kaune, rugsėjo 19–20 dienomis, vėl laukia didžioji „Oktoberfesto“ šventė. „Šventė vyks jau šeštą kartą. Kaip visuomet, ji bus įspūdinga, gausi bavariškų tradicijų ir geros nuotaikos. Kviečiu pasižymėti datą ir sekti naujienas bravoro socialinių medijų paskyroje. Susidomėjimas šiuo festivaliu auga kiekvienais metais, todėl esame tikri, kad šį rudenį sulauksime rekordinio dalyvių skaičiaus. O pavasario renginiai tampa puikia tradicija ir įžanga į šį didžiausią metų bavarišką festivalį“, – pabrėžė jis.
Organizatoriai dėkoja visiems apsilankiusiems ir kviečia sekti naujienas – artimiausiu metu žadama pristatyti ir kitų teminių renginių, skirtų atrasti įvairių šalių virtuvę bei tradicijas.