Neretai virtuvėje turime įrankių, kurių potencialą išnaudojame tik iš dalies. Vienas tokių – bulvių tarkavimo mašina, dažniausiai naudojama cepelinams ar bulviniams blynams. Tačiau šis prietaisas gali būti kur kas universalesnis pagalbininkas, palengvinantis daugelį maisto gaminimo procesų. Nesvarbu, ar esate patyręs kulinaras, ar tik pradedantysis, siekiantis optimizuoti savo laiką virtuvėje, bulvių tarkavimo mašina gali tapti tikru išsigelbėjimu. Aptarkime 5 netradicinius būdus, kaip ją pritaikyti savo virtuvėje.
1. Salotų ingredientų ruošimas
Šis prietaisas puikiai tinka ne tik bulvėms tarkuoti. Jis gali tapti nepakeičiamu įrankiu ruošiant įvairiausias daržovių salotas. Tarkuotos daržovės suteikia patiekalui įdomesnę tekstūrą ir vizualiai patrauklesnę išvaizdą. Drąsiai tarkuokite morkas, cukinijas, agurkus ar burokėlius. Tarkuotos morkos suteiks salotoms gaivumo ir spalvų – tereikia įberti šiek tiek kopūstų ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi su citrinos sultimis. Cukinijos puikiai tiks įvairiems apkepams, pyragams ar blyneliams. Burokėliai ne tik praturtins patiekalus maistingosiomis medžiagomis, bet ir sukurs puikų skonį derinį su fetos sūriu ir balzaminiu actu.
Naudodami bulvių tarkavimo mašiną, sutaupysite brangaus laiko, kurį skirtumėte daržovių pjaustymui ar tarkavimui rankomis, be to, užtikrinsite, kad visi ingredientai būtų vienodo dydžio.
2. Džiūvėsėlių gaminimas
Ar žinojote, kad bulvių tarkavimo mašina gali padėti, kai netikėtai pritrūksta džiūvėsėlių? Nebūtina iškart bėgti į parduotuvę. Nesvarbu, ar turite šviežios, ar šiek tiek apdžiūvusios duonos, šis prietaisas greitai pavers ją stambiais arba smulkiais trupiniais. Namuose gaminti džiūvėsėliai dažnai būna skanesni ir tekstūriškesni nei pirktiniai, nes galite patys kontroliuoti jų sudėtį ir kokybę. Tiesiog sutarkuokite duonos riekeles, įmaišykite įvairių žolelių, prieskonių ir naudokite kepdami mėsos kukulius, apkepus ar varškėčius. Šviežiai maltus džiūvėsėlius galite laikyti sandariame inde ir panaudoti, kai tik prireiks.
3. Mėsmalės pakaitalas
Ne visada norisi apkrauti virtuvę daugybe skirtingų prietaisų, ypač jei jie užima daug vietos ir retai naudojami. Elektrinė mėsmalė – vienas iš tokių prietaisų. Tačiau gera žinia ta, kad ją sėkmingai gali pakeisti bulvių tarkavimo mašina. Mėsa, paruošta su bulvių tarkavimo mašina, bus tolygios tekstūros ir sultinga, puikiai tinkanti mėsainių paplotėliams, kukuliams ar koldūnams. Prieš tarkuojant rekomenduojama mėsą šiek tiek atšaldyti, kad būtų lengviau dirbti.
4. Žaliųjų kokteilių ruošimas
Bulvių tarkavimo mašina gali praversti ir žaliųjų kokteilių mėgėjams. Nebūtina turėti specialaus kokteilių plaktuvo. Iš lapinių daržovių ar prieskoninių žolelių sultis galima išgauti ir jas sutarkuojant. Tai ne tik greičiau, bet ir patogiau bei švariau. Ruošiant kokteilius su agurkais, laimais, mėtomis ar bazilikais, tarkavimas padeda išgauti maksimalų natūralių aliejų ir sulčių kiekį, suteikiant gėrimui daugiau skonio ir maistingųjų medžiagų. Net jei bulvių tarkavimo mašinos naudojimas kokteiliams jums jau žinomas, galite atrasti naujų receptų.
5. Sūrio tarkavimas
Sūrio tarkavimas rankomis gali būti varginantis, ypač jei tai kietasis sūris, pavyzdžiui, parmezanas. Bulvių tarkavimo mašina šį procesą gali gerokai paspartinti ir padaryti malonesniu. Be to, sūris bus sutarkuotas tolygiai ir smulkiai. Smulkiai tarkuotą sūrį galite berti ant picos, įvairių apkepų, itališkų makaronų patiekalų, salotų arba naudoti kaip ingredientą sumuštiniams, blynams ar sūrio spurgoms. Jei norite sukurti traškią sūrio plutelę, užberkite smulkiai tarkuoto parmezano ant patiekalo viršaus ir trumpam įdėkite į orkaitę. Mini orkaitė – puikus pasirinkimas šiam tikslui, nes ji greitai ir lengvai padės patiekalą paversti dar gardesniu. Mini orkaitės paprastai turi mechaninį valdymą, kelias šildymo funkcijas ir dažnai išsijungia automatiškai. Be to, jas lengviau prižiūrėti nei dideles orkaites.
Bulvių tarkavimo mašinos priežiūra yra labai paprasta. Ją lengva išardyti ir surinkti, greitai perprantama veikimo sistema, o valymui nėra jokių griežtų taisyklių. Tiesiog nuplaukite karštu vandeniu ir nušluostykite tas dalis, kurios liečiasi su maistu.
Tikimės, kad šios idėjos padės jums išnaudoti savo bulvių tarkavimo mašiną ir įkvėps išbandyti naujus receptus. O jei planuojate ją įsigyti, apsilankykite internetinėje parduotuvėje Senukai.lt.