Nenuostabu, kad Italija – šalis, kuri išrado espresso – gali priskaityti kavą kaip didžiąją savo ekonomikos dalį. Kiek didelis? Na, pasak „Statista“, Italijos kavos scena iki šiol surinko 15,60 milijardo JAV dolerių pajamų iki šiol. Lėta Italija praneša, kad tokiuose miestuose kaip „Trieste“ gyventojai kasmet suvartoja 10 kilogramų kavos pupelių, todėl tai yra viena iš labiausiai pasaulyje apsėstų vietų. Nors infliacija padidino namų apyvokos daiktų kainą ir nuo 2000 m. Maždaug 70% padidino 1 euro (1,17 USD) vertę, espresso kainos išliko nepaprastai stabilios. „Statista“ taip pat praneša, kad vidutinė kavos puodelio kaina Italijoje yra maždaug 1,50 euro nuo 2024 m. Gruodžio mėn., Nors kai kurie miestai vis dar imasi dar mažiau. Vis dėlto daugelis turistų moka daug, daug daugiau nei ta suma už tą pačią taurę vien dėl to, kad jiems trūksta paprasto triuko, kuris galėtų juos daug sutaupyti dėl savo itališko nuotykių.
Svarbiausia yra senas italų įprotis: stovėkite prie baro, užuot sėdėję prie stalo. Turistai, kurie stovi, moka įprastą vietinę kainą. Tie, kurie sėdi, sulaukia daug didesnių sąskaitų. Šis kainų skirtumas, žinomas kaip „Al Banco“, kuris reiškia „prie baro“, palyginti su „Al Tavolo“ („prie stalo“), tinka Italijos greitai kavos kultūrai: vietiniai gyventojai paprastai geria espresso maždaug per 30 sekundžių prieš tęsdami savo dieną.
Skaitykite daugiau: 10 dalykų, kuriuos turėtumėte nustoti pirkti, kad sutaupytumėte daugiau pinigų
Kodėl baro paslauga kainuoja mažiau nei lentelės paslauga
Jauna moteris tikrina savo telefoną ir geria kavą prie stalo Italijos kavinėje – Rosshelen/Shutterstock
Senosios taisyklės šiandien vis dar formuoja kavines. Po kelerių metų prieš Pirmąjį pasaulinį karą vyriausybė nustatė teisėtą kavos kainos maksimumą. Kadangi tai reiškė, kad restoranai ir kavinės galėjo tik tiek apmokestinti pačią kavą, jie pradėjo apmokestinti klientus už darbo jėgą, reikalingą kavai patiekti, kad kompensuotų prarastas pajamas.
Darbo išlaidos padidina didelę atotrūkį. Anot Italijos banko, Italijos darbo našumas 2000–2022 m. Padidėjo tik 0,25% per metus. Tai buvo silpniausias tempas euro zonoje. Šis lėtinis produktyvumo atotrūkis informuoja, kodėl tiek daug restoranų tinklų stengiasi išlikti pelningi. Maža produkcija reiškia didesnes darbo sąnaudas. Taigi, kavinės imasi daugiau už stalo aptarnavimą. Sėdėtiems svečiams gali prireikti „WaitStaff“, kad būtų galima priimti užsakymus ir išvalyti stalus, tačiau stovintys mecenatai to nedaro.
Tada yra papildomų mokesčių. Daugybė dėmių slenka keliems eurams vienam asmeniui – arba „dangos mokestį“. Turizmo sunkumai kavinės taip pat nustato maždaug nuo 10% iki 20% visos sąskaitos „Servizio“ arba „aptarnavimo mokesčio“. Viskas, kas gali greitai paversti 1,20 euro espreso į 4–5 eurų sėdintį 5 eurų. O kainos žygis gali būti dar didesnis: „Caffè Florian“ Venecijoje 6 eurų kapučino, esančio prie jūsų stalo, padidėja iki 12 eurų prie jūsų stalo.
Lengvi būdai turistai gali gurkšnoti ir taupyti kaip vietiniai gyventojai
Šypsodama jauna moteris mėgsta kavą ant itališkos kavinės kiemo – „MStudioImages“/„Getty Images“
Įvaldę vietinį kavos užsakymo būdą, galite žymiai sumažinti jūsų išlaidas ir padėti vengti bendrų pinigų klaidų keliaudami. Eikite iki baro ir pasakykite „Un Caffè, už favore“ espresso – tai reiškia „Kava, prašau“. Atsistokite prie prekystalio, greitai gerkite, tada sumokėkite į registrą. Paprastai pirmiausia geriate ir mokate vėliau prie prekystalio. Bet prie lentelės jie gali pareikšti sąskaitą, iškart sumokėti arba surašyti, kad galėtumėte įsikurti „Till“.
Kavos užsakymų nustatymas strategiškai yra dar vienas būdas išvengti turistų kainų ir keistos išvaizdos. Jei užsisakysite kapučino per 11 val., Vietiniai gyventojai iškart sužinos, kad esate lankytojas, nes jie geria juos tik per pusryčius. Geriau susimaišysite, jei užsisakysite tiesų espreso savo popietės pasiėmimui.
Jei norite išvengti nereikalingų kelionių pirkimų atostogų metu, kur jūs einate. Kaimynystės kavinės, atokiau nuo didelių lankytinų vietų, paprastai kainuoja mažiau. Pažvelkite į „Caffè Pedrocchi“: jis istoriškai garsus ir už espreso moka 3 eurus. Atsižvelgiant į tai, kad šalies vidurkis yra maždaug perpus, galbūt norėsite ieškoti daugiau nuošalių variantų, kad sutaupytumėte šiek tiek grynųjų.
Perskaitykite originalų straipsnį apie „Money Digest“.