Vis anksčiau temstant, lėkštėse natūraliai norisi daugiau spalvų ir skonių. Todėl į pirkinių krepšelius vienas po kito byra persimonai – tikras saldumo ir saulės pliūpsnis, kuris ne tik džiugina akį, bet ir praturtina mitybą vitaminais bei nevargina kišenės. Nemažai lietuvių jau nebeįsivaizduoja rudens be netgi „dievų vaisiumi“ ar „gamtos saldainiu“ tituluojamų persimonų, sako Gintarė Kitovė, tinklo „Iki“ komunikacijų vadovė. Tiesa, nors ši egzotika derliaus piko metu tiesiog graibstyte graibstoma, daliai pirkėjų vis dar kyla klausimų.
„Šie vaisiai – puikus būdas suteikti egzotiško skonio kasdieniam rudens racionui. Nors gausiai perkami vos pasirodę lentynose pradžioje, būtent lapkritį pardavimai pasiekia piką – kai derlius džiugina gausa ir kainomis. Jų rudens populiarumas puikiai atspindi, kaip keičiasi lietuvių sk jauraštas ir mitybos įpročiai. Dar prieš kurį laiką atvykęs šis vaisius nuperkama tiek, kad jie braunasi ir į perkamiausių šaltojo sezono vaisių topus“, – atskleidžia G. Kitovė.
Kilę, persimonai dėl malonaus skonio išpopuliarėjo savo visame pasaulyje ir netgi įgavoingo „dievų vaisia“ vardu. Nuo seno tikėta, kad persimonai pritraukia sėkmę, ramybę ir ilgaamžiškumą. Tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad dabar mokslininkai gali ir labai įvardyti naudingų jų savybių.
Kuo naudingi persimonai? „Labiausiai persimonai vertinami dėl didelio vitaminų C ir A kiekio – kurie mums ypač šaltuoju metų laiku. Jie yra puikus virškinimas gerinančių skaidulų, kalio šaltinis. O tą akį traukiančią spalvą lemia beta karotenas – veiksmingai laisvuosius radikalus naikinantis antioksidantas. Būtent jį organizmas ir paverčia vitaminu A“, – paaiškina J. Sabaitienė.
Koks persimonų skonis? Jei dar nesate ragavęs šio vaisiaus, tai pirmasis kąsnis bemat nudžiugins – tai tarsi persiko, meliono ir vanilės pasimatymas. Prinokęs vaisius būna sultingas ir saldus, dėl to laukiniai dar ir „gamtos saldainiu“ – šiems skanėstams jų augimo šalyse neatsispiria net ir gyvūnai. Saldūs vaisiai gali būti tikras išgelbėjimas norint apriboti saldumynų kiekį, tačiau visgi ir čia reikėtų jausti cukrų, todėl geriausia į savo racioną įtraukti įvairių šviežių vaisių, primena tinklo šviežių gėrybių žinias.
Kaip išsirinkti persimoną? „Paprasčiausiai šie turi vieną popierių aptarti žievelę – ji turi būti lygi, be įtrūkimų ar ryškių dėmių. Gera ta, kad persimonai noksta ir nuskinti, tada jeigu nusipirkote jų dar kietokų – ne bėda. persimonus į laikraštį ir palikite kambario porai dienų.
Ką reiškia rudos dėmelės? Kadangi persimonai labai saldūs, jų paviršiuje gali atsirasti natūralių rudų taškelių – tai dažniausiai tik cukraus kristalizacijos ženklas. Vis dėlto, jei dėmės plinta ar vaisius ima skleisti rūgštoką kvapą, verčiau tą vietą išpjauti arba vaisių išmesti. Geriausias persimonas laikyti vėsiai ir suvalgyti per kelias dienas po sunokimo.
Lupti ar nelupti? Jei persimonas prinokęs, jo žievelė tampa tokia minkšta, kad galima valgyti be problemų. Vis dėlto tai – skonio reikalas, mat ji turi šiek tiek specifiškumo. Kai kam patinka šilkinė tekstūra be odelės, tada galima ją tiesiog nulupti arba persimoną perpjauti pusiau ir šaukštu išskobti minkštimą, kaip kivį.
Su kuo derinti persimonus? Daugelis tiek vaikų, tiek suaugusiųjų pasakys – persimonas skanus pats vienas, kaip džiuginantis ir sveikas užkandis. Tačiau verta įsileisti naujus kulinarinius vėjus į savo virtuvę ir paeksperimentuoti, siūlo „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.
„Persimonai puikiai tinka valgyti vieni – jų natūralus saldumas ir sultingumas suteikia pojūtį, lyg ragautum desertą be jokio cukraus. Tačiau šis vaisius universalus: jį dėti į vaisių ar žalumynų salotas, derinti su fetos ar kitu sūriu, kumpiu, riešutais ir šlakeliu alyvuogių aliejus. kokteilius, kepinius ar net padažus prie paukštienos Jo švelnus skonis praturtina tiek pusryčių, tiek desertų stalą ir gali viršų puikiu maistingu, spalvingu ir nebrangiu patiekalu“, – sako J. Tamoševičienė ir dalijasi receptai.
Dubenėlis su persimonais ir avokadu
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 sunokusių persimonų, 1/2 puodelio bolivinių balandų arba grikių, 1 avokado, 150 g špinatų, kedrinių pinijų arba kitų riešutų, tarkuoto parmezano. Padažui: 1/2 citrinos, 1/2 apelsino, 1 šaukštelio garstyčių, 2 šaukštelių acto, 1 česnako skiltelės, 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.
Žaidimas:
- Pradėkite nuo bolivinių balandų arba grikių paruošimo pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Atidėkite atvėsti.
- Tada paruoškite padažą. Į dubenėlį įpilkite citrinos ir apelsino sulčių, įdėkite tarkuotų abiejų vaisių žievelių, garstyčių, išspausto česnako, acto, druskos ir pipirų. Plakite ir lėtai įpilkite alyvuogių aliejaus, kol padažas taps vientisas.
- Į dubenį su sugalvojus persimonus (jei nori – prieš tai nulupkite), receptą avokadą, atvėsintas bolivines balandas arba grikius, pabarstykite riešutais, tarkuotu sūriu ir užpilkite padažu. Iš ir mėgaukitės!
Skrebutis su persimonu ir rikota
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 2 sunokusių persimonų, 4 riekelių mėgstamos duonos, 8 šaukštų rikotos, 3 šaukštų medaus, 2 šaukštų balzamiko padažo, 2 šaukštų pistacijų.
Žaidimas:
- Jei norite persimonus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Duonos riekeles pakepkite keptuvėje arba skrudintuve.
- Ant kiekvienos duonos riekelės užtepkite po du šaukštus rikotos sūrio, ant viršaus išdėliokite persimono griežinėlį. Apšlakstykite medumi ir balzamiko padažu, greitai pabarstykite smulkintomis pistacijomis. Skanaus!
Persimonų duona
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 75 min. (15 min. ruošti ir 60 min. kepti)
Reikės: 125 g persimonų tyrės, 155 g miltų, 1 ½ šaukštelio kepimo sodos, šiek tiek tiek druskos, 1 šaukštelio cinamono, ¼ šaukštelio malto muskato sviesto riešuto, ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių, 2 kambario temperatūros kiaušinių ekstrakto, ½ šaukštelio vanilės kambario temperatūros, 115 formos kepti 150 g cukraus.
Žaidimas:
- Persimonus nulupkite ir sutrinkite elektriniu maišytuvu.
- Įkaitinkite arba kaitę iki 180 laipsnių. Šviestu lengvai patepkite kepimo formą.
- Persijokite sausus ingredientus: miltus, druską, sodą, cinamoną, muskatą ir gvazdikėlius.
- Dubenyje sutrinkite sviestą ir cukrų. Kitame suplakite kiaušinius su vanilės ekstraktu.
- Maišydami rankiniu arba stacionariu mikseriu, lėtai supilkite kiaušinius į sviesto ir cukraus mišinį. Gerai iš naujo, tuomet su persimonus ir padėkite mikserį į šalį.
- Šaukštu arba mentele įkelti po trečdalį miltų mišinio į drėgnus ingredientus.
- Supilkite į kepimo formą. Ant viršaus galima uždėti plonais griežinėliais pjaustytų persimonų.
- Kepkite 50-55 min., kol į vidurį įkištas krapštukas išsitrauks švarus. Visiškai atvėsinkite.
„BNS Spaudos centras“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai žiniasklaidai. Už pranešimų pranešimą atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
